Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În fiecare an în R. Moldova decedează de cancer cervical mai mult de 150 de femei

  • 19 Ianuarie 11:11
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În fiecare an în R. Moldova decedează de cancer cervical mai mult de 150 de femei

În perioada 16–22 ianuarie 2023, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În context, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) se alătură mesajelor autorităților către populație de a acorda o atenție sporită cauzelor și metodelor de prevenire a acestei maladii.

Potrivit Companiei Națională de Asigurări în Medicină cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer. Din cauza adresării tardive la medic, în fiecare an decedează de cancer cervical mai mult de 150 de femei.

Boala este provocată de infecția cu virusul Papiloma uman (HPV). Testul citologic (Pap Test) efectuat o dată la trei ani de femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, precum și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție împotriva cancerului de col uterin.

În țara noastră, serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament al cancerului de col uterin sunt acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Prin urmare, testul citologic poate fi realizat gratuit atât de femeile asigurate, cât și de cele neasigurate din categoria de vârstă 25-61 de ani. Ele trebuie să se adreseze mediculului de familie pentru a efectua acest test și a avea grijă de sănătate.

Medicii atenționează că inițial cancerul de col uterin nu are simptome. Acestea apar doar atunci când boala este la o etapă avansată. Descoperită în stadiu timpuriu, maladia poate fi tratată. Programele de screening ajută la depistarea fazelor precanceroase, iar dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Este foarte important ca toate femeile să ia parte cu regularitate la programele de screening, chiar dacă au o stare bună de sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Mon
0
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău