”Săptămâna Europeană a Imunizărilor”, în R. Moldova. Svetlana Nicolăescu: Administrarea vaccinurilor a salvat viața mai multor copii decât orice altă intervenție medicală

  • 26 Aprilie 2022 12:15
”Săptămâna Europeană a Imunizărilor”, în R. Moldova. Svetlana Nicolăescu: Administrarea vaccinurilor a salvat viața mai multor copii decât orice altă intervenție medicală

În perioada 24-30 aprilie 2022, Rep. Moldova marchează ”Săptămâna Europeană a Imunizărilor”, aflată în acest an la cea de-a 17-a ediție.

Scopul evenimentului este de a spori acoperirea cu vaccinuri prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării în rândul părinților, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor politici și de decizie, dar și în mass-media. Pentru anul 2022 autoritățile au alocat circa 16 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinurilor incluse în programul național de imunizări.

Imunizarea a fost și rămâne una din prioritățile Guvernului Rep. Moldova a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu, în cadrul unei conferințe de presă.

”Implementarea programului național de imunizări a asigurat realizarea obiectivelor de menținerea a statutului Rep. Moldova ca țară liberă de poliomielită, statut obținut în anul 2002. De asemenea, am asigurat eliminarea durabilă a cazurilor de boli infecțioase periculoase precum difterie, tetanus, rubeolă, rubeolă congenitală, hepatită virală la copii și scăderea numărului de cazuri de tuse convulsivă, oreion și rujeolă.  Astfel, administrarea vaccinurilor a salvat viața mai multor copii decât orice altă intervenție medicală”, a declarat Svetlana Nicolăescu. 

Potrivit autorităților din domeniul sănătății publice, în acest moment, imunizarea previne anual, la nivel mondial,  în jur de 2-3 milioane de decese survenite din cauza bolilor infecțioase. Peste 20 de boli pot fi astăzi prevenite cu ajutorul vaccinurilor.

Săptămâna Europeană a Imunizării a fost marcată, pentru prima dată, în 2005. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău