Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit

  • 30 Mai 2022 10:18
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit

Aproximativ 3.000 de angajați din 60 de întreprinderi urmează să participe – începând din iunie – la un test la scară largă, în Regatul Unit, a unei săptămâni de muncă de patru zile, relatează AFP, preluată de News.ro.

„Prima mea idee era să fac voluntariat, dar apoi m-am gândit că aș putea face altceva, să învăț o nouă competență”, de exemplu fizica particulelor, declară Louis Bloomsfield, care vrea, de asemenea, să petreacă mai mult imp împreună cu familia sa, potrivit sursei citate

„Sunt atâtea lucruri pe care le putem face într-o zi în plus”, declară entuziasmat acest producător de bere, în vârstă de 36 de ani, inspectând butoaie de bere.

Berăria din nordul Londrei la care lucrează, Pressure Drop, urmează să participe, începând din iunie, la acest test uriaș al unei săptămâni de muncă de patru zile.

Acest test, lăudat drept cel mai mare din lume, are obiectivul să ajute întreprinderile să-și scurteze programul de lucru – fără să scadă salariile și nici să-și încetinească activitatea.

Teste asemănătoare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite și Canada și urmează să înceapă – în august – în Australia și Noua Zeelandă.

Un director de program, Alex Soojung-Kim Pang, la 4 Day Week Global, asociația care organizează aceste teste, declară că testul britanic – pe o perioadă de șase luni – va avea avantajul de a oferi mai mult timp întreprinderilor în vederea experimentării și adunării datelor.

Adaptarea urmează să fie mai ușoară în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care pot implementa schimbări mari mai rapid, declară el pentru AFP.

Pressure Drop vizează o îmbunătățire a stării de bine a angajaților săi și o reducere, totodată, a amprentei de carbon a întreprinderii.

Societatea Regală de Biologie, care participă la test, anunță că vrea să le ofere angajaților „mai multă autonomie”.

La fel ca Pressure Drop, ea speră ca o săptămână de muncă mai scurtă să atragă noi angajați și mai ales să ajute la păstrarea celor mai buni dintre aceștia, pe o piață a muncii extrem de tensionată în Regatul Unit.

Nivelul șomajului – 3,7% – este cel mai mic din ultimii aproape 50 de ani, iar oferta de locuri de muncă a atins un record de 1,3 milioane.

Fondatorul berăriei, Sam Smith, recunoaște că rămânerea închisă a acesteia timp de trei zile pe săptămână ar provoca dificultăți, pentru că „avem nevoie să fim deschiși tot timpul, însă acesta este lucrul pe care-l vom studia în timpul testului”.

El vrea să dea diverse zile de concediu angajaților și să înființeze două echipe, pentru ca întreprinderea să funcționeze continuu.

O săptămână de muncă mai scurtă este mai ușor de implementat în sectorul serviciilor, care reprezintă 80% din economia regatului.

Însă, în distribuție, alimentație și băuturi este mai complicat, declară Jonathan Boys, un economist de la Institutul de Dezvoltarea Personalului, o asociație de profesioniști în resurse umane.

În opinia sa, cheia reușitei testului va fi măsurarea productivității muncii, mai ales în economia serviciilor, în care o mare parte din muncă este mai puțin cuantificabilă decât producția unei fabrici.

„Dacă treceți de la cinci zile la patru, pierdeți o zi de muncă, iar prin urmare din producție. Așadar, adevărata problemă (…) este dacă o creștere a productivității va acoperi acea zi care a fost pierdută (…). Dacă nu este așa, atunci va fi dificil să menținem săptămâna de muncă de patru zile fără să sacrificăm creșterea”.

Însă Aidan Harper, un co-autor al unei cărți care promite un timp de muncă de patru zile („The Case for a Four Day Week”), susține că țările care munesc mai puțin au tendința să aibă o productivitate mai mare.

„Danemarca, Suedia, Olanda muncesc mai puțin decât Regatul Unit și au niveluri ridicate de productivitate”, declară el AFP.

Invers, el spune că Grecia este una dintre țările din Europa cu cel mai lung program de lucru și cu o productivitate slabă.

Fondatorul cabinetului de recrutare 4dayweek.io, Phil McParlane, declară că o săptămână de muncă mai scurtă este o opțiune câștigătoare atât pentru întreprinderi, cât și pentru angajați.

El vorbește inclusiv despre o „superputere de angajare”.

Cabinetul său de recrutare, specializat în muncă flexbilă și într-un program de muncă de patru zile pe săptămână, subliniază că numărul întreprinderilor care vor să angajeze pe platforma sa a crescut de patru ori în ultimii doi ani, ceea ce arată o ascensiune a muncii hibride și căutarea unei mai bune calități a vieții după doi ani de pandemie covid-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău