Săptămâna anticancer

  • 04 Iulie 2013 14:39

În Republica Moldova începe luni, 4 iunie, ”Săptămâna anticancer”, în cadrul căreia pacienții vor putea fi consultați direct de specialiști, fără trimitere prealabilă de la medicul de familie.

Scopul campaniei, lansată de Ministerul Sănătății, este depistarea timpurie a cancerului, pentru un tratament mai eficient.

Pe coridoarele pline de lume ale Spitalului Oncologic am întâlnit-o și pe doamna Elena venită de la Anenii Noi, la o consultație după operația la sân pe care suportat-o în urmă cu doi ani și jumătate. Femeia spune că e mulțumită pentru că operația a fost reușită, întrucât a depistat tumoarea la timp.

Nu toți pacienții par să fie, însă, la fel de optimiști. Unii dintre ei au venit prima dată  la o consultație, alții au revenit după tratament.
 
Potrivit medicului  oncoginecolog, Neonela Casian, una dintre problemele bolnavilor de cancer este faptul că se adresează prea târziu pentru diagnosticare și tratament.

În cadru ”Săptămânii anticancer”, pacienții pot beneficia de consultații primare gratuite, dar restul analizelor și testelor sunt contra plată. În cinci raioane, Strășeni, Fălești, Florești, Anenii-Noi și Cahul, se vor deplasa echipe ale medicilor oncologi, pentru a despitarea precoce a cancerului.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anul trecut în Republica Moldova din cauza cancerului au murit peste 5.500 de persoane, iar mecicii au înregistrat alte 8.000 de cazuri noi . Pe primul loc după numărul de îmbolnăviri se situează cancerul colorectal. Pe locul doi se află cancerul glandei mamare și cel pulomonar, iar pe locul trei este cancerul pielii. După nivelul de mortalitate, cancerul ocupă locul doi în Republica Moldova, după bolile cardio-vasculare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău