Sanofi renunță să mai dezvolte un vaccin de tip mRNA împotriva COVID-19 din cauza succesului rivalilor

  • 28 Septembrie 2021 14:47
Sanofi renunță să mai dezvolte un vaccin de tip mRNA împotriva COVID-19 din cauza succesului rivalilor

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunțat marți că renunță la planurile care vizau dezvoltarea propriului său vaccin împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia mRNA, din cauza poziției dominante dobândite de vaccinurile BioNTech-Pfizer și Moderna în lupta împotriva pandemiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Această decizie scoate în evidență provocările cu care se confruntă grupurile farmaceutice în concurența cu pionierul tehnologiei mRNA, firma germană BioNTech care anul trecut a ieșit din obscuritate grație alianței cu gigantul american Pfizer. Cei doi parteneri au livrat până acum 1,5 miliarde de doze de vaccin, devenind cei mai mari producători de vaccinuri împotriva COVID-19 din Occident.

În schimb, Sanofi își va concentra eforturile pe parteneriatul cu grupul britanic GlaxoSmithKline pentru a lansa pe piață un nou tip de vaccin împotriva COVID-19 care se bazează pe o abordare mai convențională, și pentru care procedurile de testare în masă au și început.

Grupul francez a precizat marți că decizia de a renunța la dezvoltarea unui vaccin bazat pe tehnologia mRNA a fost luată în pofida rezultatelor pozitive înregistrate în a doua etapă a studiilor clinice. Potrivit Sanofi, aceste rezultate pozitive au încurajat compania franceză să continue studiile cu privire la această tehnologie pentru alte posibile vaccinuri împotriva gripei și altor boli, dar să renunța la domeniul COVID-19 din cauza prezenței solide de piață de care se bucură cele două vaccinuri de tip mRNA aprobate deja.

"Aceste rezultate ne vor lumina direcția viitoare pentru programele noastre de dezvoltare cu privire la mRNA", a declarat directorul de cercetare și dezvoltare de la Sanofi Pasteur, Jean-Francois Toussaint.

La începutul acestei luni, și firma germană CureVac a recunoscut poziția dominantă a rivalilor și a anulat o parte din contractele de producție semnate cu doi posibil parteneri pentru vaccinul său experimental de tip mRNA împotriva COVID-19.

Vaccinurile de tip mRNA "păcălesc" corpul uman să producă o serie de proteine denumite antigeni care se găsesc la suprafața coronavirusului care provoacă COVID-19. Ulterior antigenii stimulează sistemul imunitar să combată infecțiile viitoare. Conform vaccinurilor bazate pe o tehnologie mai tradițională, cum este abordarea pe care se va concentra Sanofi, antigenii sunt produși în laborator și ulterior sunt combinați cu un adjuvant furnizat de GSK.

Directorul general de la Sanofi, Thomas Triomphe le-a spus jurnaliștilor că Uniunea Europeană și Marea Britanie au comandat 75 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de firma franceză, mizând pe faptul că acesta va primi aprobările necesare în viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău