Sancțiunile aplicate Iranului trag în jos economia țării

  • 27 Februarie 2013 10:07
Sancțiunile aplicate Iranului trag în jos economia țării

Sancțiunile aplicate Iranului din cauza programului său nuclear de îmbogățire a uraniului împovărează economia țării, care s-a contractat anul trecut cu 1,4%, în special din cauza prăbușirii exporturilor de petrol, relevă un raport al guvernului American.

 

Potrivit Agerpres, studiul survine în contextul în care marile puteri din grupul '5+1'  - cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și China - plus Germania și Iranul au început ieri, în Kazahstan, prima zi de negocieri privind programul nuclear iranian. Discuțiile vor continua și miercuri.

Confruntat cu daunele produse de sancțiuni, Iranul a creat sisteme de schimb nonfinanciare, cum ar fi trocul de petrol contra hrană sau medicamente, în special cu India, mai arată raportul. Însă acest lucru 'nu a compensat pe deplin reducerea exporturilor' spre Europa și alte țări, notează documentul.
Iranul este supus unei serie de sancțiuni din cauza controversatului program nuclear dezvoltat de regimul lui Mahmoud Ahmadinejad. Teheranul refuză să-și suspende activitățile de îmbogățire a uraniului, dând asigurări că este vorba de un program nuclear civil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău