SANCȚIUNI economice împotriva Turciei

  • 01 Decembrie 2015 17:16
SANCȚIUNI economice împotriva Turciei

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, marți, 1 decembrie, un decret guvernamental vizând introducerea unui set de sancțiuni economice împotriva Turciei.

Decretul a fost semnat la o săptămână după doborârea unui avion militar rusesc de către aviația turcă, informează Reuters și RIA Novosti.

Decretul, publicat pe pagina oficială a guvernului de la Moscova, include lista de produse agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia începând cu data de 1 ianuarie 2016. Pe listă se găsesc fructe și legume precum tomatele, ceapa, strugurii și merele, precum și produse din carne de pui. În schimb, pe listă nu se regăsesc lămâile și nucile, produse pe care Rusia le importă masiv din Turcia.

De asemenea, Rusia a interzis zborurile charter din Turcia, începând cu data de 1 decembrie 2015, cu excepția zborurilor care îi aduc acasă pe cetățenii ruși aflați în prezent în vacanță în Turcia.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Rusia a importat din Turcia produse agricole și alimentare în valoare de 1,7 miliarde de dolari, în timp ce exporturile rusești de produse agricole și alimentare spre Turcia au crescut cu 30% până la 2,4 miliarde de dolari.

Marțea trecută, avioane F16 ale Forțelor aeriene turce au doborât un avion militar rus Su-24 în zona frontierei dintre Turcia și Siria. Ankara susține că aparatul a intrat de mai multe ori în spațiul aerian turc înainte de a fi lovit. În schimb, Rusia susține că avionul era în spațiul aerian sirian, iar președintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o 'lovitură de cuțit în spate'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău