Samsung a intrat în cursa pentru înlocuirea Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G din Europa

  • 17 Decembrie 2020 21:04
Samsung a intrat în cursa pentru înlocuirea Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G din Europa

Operatorii de telefonie mobilă din Europa au început să se gândească la posibilitatea ca grupul sud-coreean Samsung Electronics, considerat mult timp un outsider, să înlocuiască Huawei în calitate de furnizor pentru rețelele lor 5G, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit unor directori din industria de telecomunicații, după ce Samsung a semnat un acord în valoare de șase miliarde de dolari cu operatorul american Verizon, în luna septembrie, atât operatorul spaniol Telefonica, dar și grupul francez Orange au avut discuții cu firma sud-coreeană.

În prezent, echipamentele hardware marca Huawei reprezintă jumătate din rețelele 4G din Europa, care vor forma fundația pentru viitoarele rețele 5G, restul fiind echipamente furnizate de compania finlandeză Nokia și cea suedeză Ericsson. Însă, operatorii europeni de telecomunicații sunt presați de autoritățile americane să respingă echipamentele 5G furnizate de grupul chinez Huawei. Washington susține că există riscul ca echipamentele Huawei să fie utilizate de Beijing pentru spionaj.

Una dintre problemele cu care se confruntă Samsung este aceea că operatorii sunt îngrijorați de faptul că produsele firmei sud-coreene ar putea să nu fie compatibile cu actualele rețele 4G construite de Huawei, caz în care ar costa sute de milioane de dolari să înlăture actualele rețele și să le înlocuiască în loc să le îmbunătățească pur și simplu.

"Trebuie să fie extrem de competitive", a declarat directorul de tehnologie de la Telefonica, Enrique Blanco.

"Înlocuirea rețelelor 4G înseamnă costuri suplimentare pentru Samsung și, chiar dacă îi vom invita la licitație, va fi dificil pentru ei să fie competitivi", a adăugat Blanco.

Un purtător de cuvânt de la Samsung a spus că ideea potrivit căreia echipamentele firmei sud-coreene nu sunt compatibile cu actuala infrastructură este o neînțelegere. Acesta nu a precizat care sunt piețele europene pe care le vizează Samsung, dar a spus că firma speră să repete succesele pe care le-a înregistrat în Asia și cele două Americi.

Directorul de tehnologie și inovație de la Orange, Michael Trabbia, a afirmat că și el analizează posibilitatea utilizării echipamentelor Samsung în Europa. Singurele piețe europene pentru care Orange nu și-a ales încă furnizorul de echipamente 5G sunt Polonia și România.

"Vedem că Samsung devine din ce în ce mai credibil în ceea ce privește 4G și 5G", a spus Trabbia.

El a menționat că Orange a testat, atât echipamente Huawei, cât și Samsung pentru ca în cele din urmă să opteze pentru echipamentele Nokia și Ericsson pentru sistemele sale 5G din Franța.

În schimb Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Europa, rămâne în continuare sceptic că Samsung ar putea fi o soluție competitivă pe termen scurt, susțin sursele din interiorul companiei și documentele interne consultate de Reuters.

La rândul lor, analiștii sunt de părere că grupul sud-coreean trebuie să facă mai mult pentru a putea concura cu firmele Nokia și Ericsson care sunt la ele acasă în Europa.

"Dacă vor obține contracte de la Deutsche Telekom sau Telefonica vor fi nevoiți să își pună la punct organizații mari și să susțină infrastructura. Nu poți doar să trimiți oferte operatorilor europeni și apoi să începi să construiești rețele aici", susține Kimmo Stenvall, analist la OP Markets Helsinki.

Operatorii europeni de telecomunicații au cheltuit deja miliarde de euro pentru a pune la punct rețele de fibră optică în Europa, iar noile rețele 5G le vor goli și mai mult buzunarele.

Asociația Mondială a Operatorilor (GSMA) estimează că 1.140 miliarde de dolari vor fi investite la nivel mondial în următorii cinci ani, dintre care 78% numai pentru rețelele 5G. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău