Salvatorii sunt în alertă din cauza creșterii nevelului de apă în râul Prut

  • 24 Iunie 2020 08:49
Salvatorii sunt în alertă din cauza creșterii nevelului de apă în râul Prut

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), hidrologii avertizează că, în perioada 23 - 29 iunie, va avea loc creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul s. Criva – or. Costești - Stânca, cu 1.80–2.20 m, față de nivelul din 23 iunie.

În aceste condiții ar putea avea loc ieșirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni și Edineț și începutul subinundării unor sate aferente râului.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  a dispus desfășurarea ședințelor Comisiei pentru situații excepționale raionale în cadrul localităților riverane râului Prut, la care se va monitoriza situația la nivel de raion și impactul asupra populației.

Responsabilii din cadrul autorităților publice locale au misiunea de a evalua starea digurilor de protecție,  fiind  stabilite posturi de observare a nivelului apei în râul Prut în vederea monitorizării permanente a situații și informarea  despre un eventual pericol de inundații. 

Conducerea IGSU a dispus evaluarea necesarului de forțe, care ar putea fi antrenate în inundații, rezervele necesare pentru lichidarea consecințelor acestora, dar și necesitatea evaluării tehnicii specializate pentru desfășurarea lucrărilor de întărire a digurilor de protecție .

Totodată, în cadrul ședințelor  s-a abordata mecanismul de punere în aplicare de către Comisiile pentru situații excepționale  raionale a “Planului protecției civile a raionului în situații excepționale” în caz de pericol de inundații în anumite zone . În continuare situația privind nivelul creșterii apei pe râul Prut este  monitorizată de IGSU prin intermediul organelor teritoriale ale instituției pentru prevenirea pericolului și întreprinderea acțiunilor necesare.

Și Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod portocaliu de inundații în nordul R.Moldova, pentru perioada 23 iunie - 3 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău