Salvatorii atenționează cetățenii în legătură cu emiterea codului portocaliu de ninsori și ploi

  • 04 Februarie 12:29
Salvatorii atenționează cetățenii în legătură cu emiterea codului portocaliu de ninsori și ploi

În contextul emiterii codului portocaliu de ninsori și ploi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează cetățenii și vine cu mai multe recomandări.

În acest context, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora.

De asemenea, instituția recomandă cetățenilor să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar, în caz contrar, să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități, sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul și patinajul sau orice ieșire pe gheață.

„O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cornice. După necesitate, se recomandă  transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au  fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor. Oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare. Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzi”, se precizează într-un comunicat al IGSU. 

Salvatorii vor interveni pentru a efectua acțiuni de deblocare și tractare în caz dacă cetățenii se vor afla în situații de risc. În situații de urgență, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Menționăm că avertizarea meteo este valabilă pentru perioada 5-6 februarie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,63 °C
cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C
Fri
15 °C
Sat
12 °C

Curs oficial BNM 06 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0354 -0.0863
USD 18.5436 0.1155
RON 4.1489 -0.0175
UAH 0.6769 0.0080
RUB 0.2405 0.0057
Arhivă Radio Chișinău