Salon de carte pentru copii și tineret, la Moldexpo

  • 23 Aprilie 2015 16:16

Tradiționalul Salon de carte pentru copii și tineret a fost deschis astăzi la Chișinău.

Ediția din anul acesta este consacrată poetului Grigore Vieru. La eveniment participă 120 de edituri din Republica Moldova, România, Franța, Germania, China, Italia, Polonia, Federația Rusă, Turcia. În acest an, în dar copiilor le este oferită cartea ”Comoara” de Spiridon Vangheli. ”Comoara” a fost desemnată ”Cartea Anului”, la ediția anterioară a Salonului.

”Cărțile sunt interesante și te ajută să îți îmbunătățești vocabularul. Cartea mea preferată este ”Jurnalul unui puști”. Este despre un băiat de vârsta mea din America și scrie un jurnal”

”Cartea mea preferată este ”Copii în cătușele Siberiei” Este vorba despre un război mondial care s-a terminat cu rău.”

”Decât să stăm cu nasul în calculator toată ziua, mai bine ar trebui să citim” ne-au declarat câțiva dintre zecile de copii prezenți la salon.

Pe scriitorul Spiridon Vangheli l-am întâlnit printre micii săi admiratori.

”Negreșit trebuie să citească, fiindcă copilul are nevoie de modele, prin eroi să descopere viața, să descopere frumosul,  să-i dai cheia ca să descopere și să-și dezvolte fantezia, imaginația. Mă amărăște faptul că viitorul cărții e mai mult în televizor și în cărți digitale. Până atunci însă,  hai să citim cărțile care apar”, a declarat Spiridon Vanghel.

Ediția de anul acesta a salonului este dedicată poetului Grigore Vieru. O expoziție cu fotografii, dar și fragmente din opera marelui poet, semnată de Institutul Cultural Român la Chișinău va putea fi vizitată pe durata salonului. Pe câțiva mici vizitatori i-am întâlnit admirând expoziția.

”Grigore Vieru a fost un poet care a scris poezii despre copii și despre copilărie”

”Tu floare tot ai mamă?”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău participă în calitate de co-organizator la Salon. De asemenea, ICR Chișinău va acorda trei dintre cele mai importante premii ale Salonului: Premiul „Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul literaturii pentru copii; Premiul „Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustrației de carte pentru copii și Premiul „Grigore Vieru” pentru poezia pentru copii.

În cadrul Salonului vor fi lansate peste 160 de titluri de carte și 15 cărți audio.

Salonul care are loc la Centrul Expozițional Moldexpo până duminică 26 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău