Salariile achitate fără plata impozitelor sunt în tendință ascendentă

  • 21 Iunie 2016 14:30
Salariile achitate fără plata impozitelor sunt în tendință ascendentă

Volumul economiei subterane raportat la economia Republicii Moldova este în creștere și se ridică la 55-65 la sută din Produsul Intern Brut, potrivit estimărilor instituțiilor financiare internaționale.

De asemenea, salariile achitate fără plata impozitelor sunt în tendință ascendentă, iar cauza o reprezintă politicile ineficiente ale statului, după cum se arată într-un studiu prezentat astăzi de Institutul Național pentru dezvoltare.

Autorul studiului, Gheorghe Costandachi, a calculat că volumul economiei subterane ar fi de aproximativ 70 de miliarde de lei, în raport cu un Produs Intern Brut de 121 de miliarde, pentru 2015. Expertul a arătat că economia subterană include contrabanda cu mărfuri, activitatea firmelor fantomă, mărfurile falsificate, piața neagră de servicii, mita dată în instituțiile statului, precum și angajările neoficiale.

Cercetarea mai arată că volumul salariilor achitate ”în plic” a crescut de la 23 de milioane de lei în 2010, la peste 35 de milioane – în 2015. Ca urmare, în această perioadă au fost ratate la bugetul de stat taxe și impozite în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Gheorghe Costandachi:

Vice-președintele Confederației Sindicatelor, Petru Chiriac, a menționat că pe lângă informarea angajaților pe care o fac sindicatele, referitor la consecințele angajărilor neoficiale, și a acceptării salariilor neimpozitate, este necesară intervenția structurilor statului pentru a opri acest fenomen.

Cercetarea prezentată astăzi mai arată date referitoare la persoanele aflate la muncă peste hotare, numărul lor fiind estimat la 933 de mii. Autorul studiului a obținut acest cifre din diferența dintre persoanele angajate oficial și cele apte de muncă, estimând că restul ar munci în afara țării. Volumul remitențelor s-a ridicat la aproape 25 de miliarde de dolari SUA în perioada anilor 2000-2015, fiind în diminuare în ultimii ani și, potrivit autorului studiului, tendința de descreștere se va păstra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău