Sala cu Orgă va transmite live un concert fără public

  • 17 Iunie 2020 16:25
Sala cu Orgă va transmite live un concert fără public

Un concert susținut de duetul pianiștilor Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici va transmite live, fără public, joi, 18 iunie, începând cu ora 18.00, Sala cu Orgă din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Silvia Tănase, director adjunct al instituției, a menționat că aceasta este cea de-a V-a transmisiune în direct fără public. În cadrul evenimentului, cei doi pianiști vor prezenta 12 piese din ciclul ”Anotimpurile” de P.I. Ceaikovski. Evenimentul este prilejuit de Anul Ceaikovski, la cea de-a 180-a aniversare de la nașterea compozitorului.

Potrivit directorului adjunct al instituției, în 1875, Nikolay Bernard, editorul revistei ”St. Petersburg nouvellist”, i-a comandat lui Ceaikovski să compună 12 piese scurte pentru pian, câte una pentru fiecare lună a anului, sugerând ca fiecare piesă să aibă și un subtitlu. Ceaikovski a acceptat comanda, iar în decembrie 1875, revista a promis cititorilor câte o piesă pentru fiecare lună a anului următor, adică anul 1876. Piesele Ianuarie și Februarie au fost scrise la sfârșitul anului 1875 și trimise lui Bernard pentru a stabili dacă sunt adecvate, iar dacă nu, să le rescrie. Piesele Martie, Aprilie și Mai sunt compuse și scrise separat, iar celelalte șapte rămase sunt scrise în același caiet.

”Epigrafele care au apărut la publicarea acestor piese au fost alese de Bernard, nu de Ceaikovski. În anul 1886, editorul P. Jurgenson a achiziționat drepturile lucrării Anotimpurile, și piesa a fost retipărită de multe ori. Ceaikovski nu și-a dedicat eforturile privind compoziția acestor piese; acestea au fost făcute la comandă, și au fost o modalitate de completare a veniturilor sale. Cele mai multe dintre piese sunt în forma A-B-A, simplu, dar fiecare conține o capodoperă melodică minunată”, a precizat Silvia Tănase.

În cadrul programului vor răsuna piesele: Ianuarie: La gura sobei (La major), Februarie: Carnavalul (Re major), Martie: Cântecul ciocârliei (Sol minor), Aprilie: Ghiocel (Si-bemol major), Mai: Nopți înstelate (Sol major), Iunie: Barcarola (Sol minor), Iulie: Cântecul secerătorului (Mi-bemol major), August: Recolta (Si minor), Septembrie: Vânătoare (Sol major), Octombrie: Cântecul toamnei (Re minor), Noiembrie: Troika (Mi major) și Decembrie: Crăciun (La-bemol major).

Concertul va putea fi urmărit în direct pe pagina de facebook a instituției  https://www.facebook.com/organ.hall/, pe site-ul Sălii cu Orgă - www.organhall.md și pe pagina Privesc.Eu Moldova. Eveniment realizat cu susținerea Radio Moldova Muzical.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău