Sala care găzduiește conferințele de presă ale PE de la Strasbourg va purta numele jurnalistei Daphne Caruana Galizia

  • 24 Octombrie 2017 14:25
Sala care găzduiește conferințele de presă ale PE de la Strasbourg va purta numele jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Trimisul special al AGERPRES transmite: Membrii Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, au păstrat marți la prânz un minut de reculegere în memoria jurnalistei anticorupție malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 16 octombrie în apropierea locuinței sale din nordul Maltei.

Într-o intervenție înaintea procedurii de vot de marți, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat că sala care găzduiește conferințele de presă ale PE de la Strasbourg va purta de acum înainte numele jurnalistei malteze.

Tajani a promis că legislativul european se va ocupa de acest caz și a solicitat implicarea organizației europene de poliție EUROPOL în prinderea autorilor asasinatului. El a lăudat curajul manifestat de jurnalista malteză în cei 30 de ani de carieră, în care aceasta ''nu și-a pierdut niciodată speranța''.

Uciderea brutală a Daphnei Caruana Galizia (53 de ani), cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei ei din satul maltez Bidnija, a provocat o undă de șoc în Malta și în restul Europei, determinând membrii legislativului european să dezbată în plen, marți după-amiază, situația protecției jurnaliștilor.

Acest asasinat a tras un semnal de alarmă asupra faptului că vendetele politice și criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase în Europa. Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni și alți oficiali maltezi de corupție în popularul său blog Running Commentary, fiind dată în judecată de câteva ori.

Însuși premierul Joseph Muscat a devenit ținta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ''Panama Papers'', Egrant Inc., este deținută de soția premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soția premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele președintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ''Panama Papers''.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ''Panama Papers'', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău