Asociațiile de business din R.Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia autorităților de a impozita tichetele de masă

  • 02 Decembrie 2019 13:26
Asociațiile de business din R.Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia autorităților de a impozita tichetele de masă

Asociațiile de business din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia autorităților de a impozita tichetele de masă. Potrivit reprezentanților mediului de afaceri, acest lucru va avea un impact negativ asupra angajaților. Mai mult, ei atenționează că unii investitori străini s-ar putea retrage din țara noastră.

Investitorii străini s-au pomenit într-o situație ingrată după decizia autorităților de a impozita tichetele de masă, susține președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu. El apreciază că tichetele de masă au fost o formă de a contracara salariul în plic oferit de angajatori:

”Nu putem decât să solicităm ca măsură să fie, dacă nu redusă în totalitate, să fie un maxim de 12%, ceea ce ar reprezenta impozitul pe venit pe care întreprinderea nu-l plătește achitând aceste tichete de masă”, a spus Dan Nuțiu.

Odată cu impozitarea sistemului de tichete de masă, va dispărea sistemul în sine, este de părere directorul executiv al Camerei de Comerț Americană din Moldova, Mila Malairău. 

Companiile care vor să realizeze și vor să motiveze oferindu-le cât mai multe beneficii posibile, după ce s-au lansat în acest proces, iată acum sunt puși în fața situației în care trebuie să-și revizuiască atitudinea față de acest beneficiu și, cu părere de rău, sunt nevoiți să constate că ar putea să renunțe la acest beneficiu”, Mila Malairău.

Decizia de impozitare a tichetelor de masă va constitui un semnal negativ pentru oamenii de afaceri care au investit în implementarea acestui sistem, atrage atenția și reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Franța Moldova, Adrian Cebotari:

Această decizie, dacă până la urmă va fi votată, ar constitui un semnal extrem de negativ pentru investitorii străini, în primul rând, care, venind pe piața din Republica Moldova, solicită o mai mare predictibilitate și transparență în decizii. Or, acești operatori, toți care sunt afectați sau implicați în acest sistem de tichete de masă, au lansat cu succes produsele abia în vara anului trecut. Deci, au abia puțin peste un an de la lansarea produselor, un termen de predictibilitate, cât de cât rezonabil,  fiind de cel puțin de trei sau cinci ani”, a precizat Adrian Cebotari. 

Asociațiile de business recomandă și încurajează autoritățile statului să examineze soluții alternative de a acumula venituri în buget.

Ofițerul de presă al Ministerului Finanțelor a declarat că instituția va veni ulterior cu o reacție. 

Potrivit datelor oficiale, în prezent 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, f acordate de aproximativ de 600 de angajatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău