Sabia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, expusă la Muzeul Național de Arheologie și Istorie
-
15 Noiembrie 2012 11:52
Replica sabiei lui Ștefan cel Mare a fost expusă într-o vitrină de sticlă, securizată la Muzeu, până se va finaliza restaurarea și amenajarea cetățeii Soroca.
Copia sabiei domnitorului Ștefan cel Mare, pe care prim-ministrul turc Tayyip Recep Erdogan i-a dăruit-o premierulului Vlad Filat a fost expusă luni, 5 noiembrie, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie, iar ulterior va fi transmisă muzeului din cetatea Sorocii.
Replica sabiei lui Ștefan cel Mare a fost expusă într-o vitrină de sticlă, securizată la Muzeu, până se va finaliza restaurarea și amenajarea cetățeii Soroca, începută recent, a declarat premierul Vlad Filat. De asemenea, el a reiterat că a depus solicitările necesare ca originalul sabiei să fie adus la Chișinău în orimăvara anului viitor, în timpul vizitei premierului turc Recep Tayyip Erdogan în Republica Moldova.
Directorul Muzeului din Cetatea Sorocii, Nicolae Bulat, a declarat că datorită acestei sabii, cetatea Sorocii va renaște.
Sabia i-a fost dăruită lui Ștefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al IV-a în semn de recunoștință pentru apărarea creștinătății și are o valoare istorică și culturală inestimabilă, potrivit istoricului Ion Varta.
Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca a spus că existența a două copii ale sabiei lui Ștefan cel Mare, în România și Republica Moldova, nu este un lucru întâmplător.
Originalul sabiei, cu o lungime de 125 de centimetri și greutatea de 2,5 kilograme care în prezent este expusă la un Muzeu din Istanbul, a fost capturată, în timpul unei invazii, de către armata turcă în anul 1538, în timpul domniei lui Petru Rareș.