S-a redeschis Muzeul Holocaustului din Argentina, după doi ani de lucrări de modernizare

  • 02 Decembrie 2019 10:31
S-a redeschis Muzeul Holocaustului din Argentina, după doi ani de lucrări de modernizare

Muzeul Holocaustului de la Buenos Aires s-a redeschis duminică, după doi ani de lucrări de modernizare, având ca obiectiv să alerteze noile generaţii şi să întreţină memoria celor şase milioane de evrei exterminaţi de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Argentina găzduieşte a doua cea mai numeroasă comunitate de evrei de pe continentul american, după Statele Unite.

Muzeul este situat într-o clădire veche de 3.000 de metri pătraţi în zona Barrio Norde a capitalei Argentinei şi, pentru a-l vizita, persoanele interesate trebuie să treacă mai întâi printr-o reproducere a intrării lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Expoziţia reconstituie "interdicţiile cvasi-absurde care îi vizau (în epocă) pe evrei pentru a-i forţa să emigreze în Germania", până la "soluţia finală", adică eliminarea sistematică a evreilor introdusă în lagărele de concentrare, explică istoricul Bruno Garbari, însărcinat cu colecţia muzeului.

În total, circa şase milioane de evrei au murit. În lagăre şi-au pierdut viaţa de asemenea homosexuali, romi şi prizonieri politici.

"Nu putem explica Holocaustul fără a înţelege cum a ajuns Hitler la putere", a spus expertul.

Touchscreen-uri, tabele interactive, fotografii şi filme pun în evidenţă mărturiile supravieţuitorilor lagărelor.

Centrată pe supravieţuitorii care au traversat Atlanticul pentru a-şi reconstrui viaţa în Argentina, expoziţia subliniază de asemenea contradicţiile acestei ţări sud-americane.

Mii de nazişti s-au instalat în Argentina după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu aprobarea preşedintelui din acea perioadă, generalul Juan Peron, la putere între 1946 şi 1955. Argentina a găzduit de asemenea evrei care au fugit de persecuţii şi de lagărele de exterminare.

O parte a muzeului este consacrată răpirii criminalului de război nazist Adolf Eichmann, la 11 mai 1960, la Buenos Aires, de către Mossad. El a fost transferat în secret în Israel, zece zile mai târziu.

Un ansamblu de 83 de obiecte naziste descoperite la un colecţionar în 2017 la Buenos Aires şi predate Muzeul Holocaustului nu fac parte din colecţia permanentă pentru moment, contrar a ceea ce fusese anunţat iniţial.

"Obiectele care vor fi expuse nu au fost încă alese. Ele vor fi supuse unei anchete. Odată ce vom avea un rezultat satisfăcător, care să arate că merită (a fi expuse), le vom instala", a declarat directorul muzeului, Jonathan Karszenbaum.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
5 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:30 %
Vint:6,2 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
10 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău