S-a redeschis Muzeul Holocaustului din Argentina, după doi ani de lucrări de modernizare

  • 02 Decembrie 2019 10:31
S-a redeschis Muzeul Holocaustului din Argentina, după doi ani de lucrări de modernizare

Muzeul Holocaustului de la Buenos Aires s-a redeschis duminică, după doi ani de lucrări de modernizare, având ca obiectiv să alerteze noile generații și să întrețină memoria celor șase milioane de evrei exterminați de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Argentina găzduiește a doua cea mai numeroasă comunitate de evrei de pe continentul american, după Statele Unite.

Muzeul este situat într-o clădire veche de 3.000 de metri pătrați în zona Barrio Norde a capitalei Argentinei și, pentru a-l vizita, persoanele interesate trebuie să treacă mai întâi printr-o reproducere a intrării lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Expoziția reconstituie "interdicțiile cvasi-absurde care îi vizau (în epocă) pe evrei pentru a-i forța să emigreze în Germania", până la "soluția finală", adică eliminarea sistematică a evreilor introdusă în lagărele de concentrare, explică istoricul Bruno Garbari, însărcinat cu colecția muzeului.

În total, circa șase milioane de evrei au murit. În lagăre și-au pierdut viața de asemenea homosexuali, romi și prizonieri politici.

"Nu putem explica Holocaustul fără a înțelege cum a ajuns Hitler la putere", a spus expertul.

Touchscreen-uri, tabele interactive, fotografii și filme pun în evidență mărturiile supraviețuitorilor lagărelor.

Centrată pe supraviețuitorii care au traversat Atlanticul pentru a-și reconstrui viața în Argentina, expoziția subliniază de asemenea contradicțiile acestei țări sud-americane.

Mii de naziști s-au instalat în Argentina după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu aprobarea președintelui din acea perioadă, generalul Juan Peron, la putere între 1946 și 1955. Argentina a găzduit de asemenea evrei care au fugit de persecuții și de lagărele de exterminare.

O parte a muzeului este consacrată răpirii criminalului de război nazist Adolf Eichmann, la 11 mai 1960, la Buenos Aires, de către Mossad. El a fost transferat în secret în Israel, zece zile mai târziu.

Un ansamblu de 83 de obiecte naziste descoperite la un colecționar în 2017 la Buenos Aires și predate Muzeul Holocaustului nu fac parte din colecția permanentă pentru moment, contrar a ceea ce fusese anunțat inițial.

"Obiectele care vor fi expuse nu au fost încă alese. Ele vor fi supuse unei anchete. Odată ce vom avea un rezultat satisfăcător, care să arate că merită (a fi expuse), le vom instala", a declarat directorul muzeului, Jonathan Karszenbaum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău