S-a încheiat o nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc. Spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme

  • 09 Noiembrie 2021 15:53
S-a încheiat o nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc. Spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme

O nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, eveniment cinematografic de tradiție, ajuns la al șaptelea an, s-a încheiat, cu trei dintre filme care și-au continuat traseul după Chișinău prin alte cinci orașe din Republica Moldova: Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și Soroca.

Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme românești - noi, dar și clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, și 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Respectând măsurile impuse de restricțiile sanitare, determinate de pandemie, am avut o frecvență a spectatorilor foarte bună la toate proiecțiile, atât la Chișinău, cât și în celelalte 5 orașe: Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și Soroca. La Chișinău, în toate cele 4 zile de proiecții, au frecventat filmele 1935 spectatori, iar în celelalte 5 orașe, 1007 spectatori.

În total, evenimentul cinematografic Zilele Filmului Românesc a avut în jur de 3000 spectatori, un rezultat foarte bun, ținând cont de restricțiile pandemice. Printre proiecțiile din Chișinău s-au numărat filme noi de autori importanți precum „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Berliner” (2020), de Marian Crișan, „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar și filme de autori mai tineri sau debutanți precum „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huțuleac, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghițescu. De asemenea și unele filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.

Publicul i-a putut cunoaște și intra în dialog, în cadrul unor lungi sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu mai mulți invitați: regizorii Marian Crișan, Andrei Huțuleac și Ruxandra Ghițescu și actorii Ion Sapdaru, căruia i-a fost dedicată secțiunea Focus, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș. „Prezența impresionantă a publicului și reacțiile pozitive primite ne-au dovedit că putem să recuperăm ceea ce pandemia aproape ne-a făcut să pierdem: plăcerea de a vedea filme pe marele ecran, alături de alte sute de oameni, și de a trăi împreună cele mai diverse emoții pe care cinematografia ni le poate transmite”, spun organizatorii.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” (2020), de Marian Crișan, și „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huțuleac, și „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, au putut fi văzute în cele cinci orașe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie).

Toate proiecțiile au fost cu intrare liberă. Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producție Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan. Evenimentul este sprijinit de: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaștilor din România. Partenerii sunt Arhiva Națională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la București, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău