S-a încheiat ediția a V a Festivalului dedicat copiilor cu dizabilități, ”Mărul de Aur”
-
28 Septembrie 2015 08:48
La Chișinău s-a încheiat duminică, 27 septembrie, ediția a cincea a Festivalului de interpretare vocală ”Mărul de Aur”, dedicat copiilor cu dizabilități.
La festival au participat 60 de copii, dintre care aproape jumătate erau cu dizabilități locomotorii sau de vedere, dar și copii din instituții rezidențiale. Participanții au venit din 12 țări, printre care Ucraina, România, Rusia, Portugalia, Cehia.
Orice copil este talentat în felul său, de aceea este necesar un asemenea festival, a declarat organizatoarea evenimentului, Ina Bobeică. Scopul festivalului este de a atrage atenția asupra copiilor cu dizabilități și asupra nevoii lor de a fi integrați în societate, a subliniat Ina Bobeica.
„Este organizat cu scopul de a integra copiii în societate, copii cu nevoi speciale să participe și să se promoveze pe scenă, în rând cu cei obișnuiți. Ca să nu fie copiii cu dizabilități ignorați”, a declarat Ina Bobeică.
Între participanți le-am întâlnit pe Marina și Felicia, în vârstă de 10 și 9 ani, de la școala-internat pentru nevăzători din Bălți. Ele sunt nevoite să locuiască departe de familiile lor pentru a-și putea face studiile și ajung acasă numai de sărbători și la sfârșit de săptămână.
„Îmi place foarte mult că bunica m-a învățat de la 3 ani să cânt. Am cântat și la școală, și la un alt festival, ne spune Marina, care vrea să devină cântăreață. Și Felicia își dorește să mai cânte și pe la alte festivaluri și la sărbători”, a mărturisit Marina.
Mama Marinei, Adelina Luca din raionul Soroca, spune că și-ar dori ca fiica sa să învețe în școala din sat, dar numai la Bălți există posibilitatea învățării limbajului Braille.
„Școala este chiar lângă noi, la 1 septembrie copiii se adună în fața casei noastre, dar noi suntem nevoiți….. Pur și simplu noi am vrut ca ea să știe a scrie și a citi în limbajul Braille, care se predă în școala în care frecventează”, a declarat Adelina Luca.
Între membrii juriului se regăsește al treilea an la rând interpreta Dida Drăgan, care spune că vine de fiecare dată cu drag și fără să fie remunerată.
„Mi-au dat de câteva ori lacrimile și să știi că nu plâng prea ușor. Cu toată inima fac chestia asta acești copilași, ei sunt hărăziți cu talent și e normal să îi apreciem”, a mărturisit Dida Drăgan.
Organizatorii evenimentului au atras atenția asupra faptului că aceasta ar putea fi ultima ediție a Festivalului ”Mărul de Aur”, întrucât este foarte dificilă colectarea fondurilor. Costurile pentru ediția din 2015 se ridică la 300 de mii de lei. Între autoritățile care au oferit o parte din banii necesari pentru organizare se numără Ministerul Culturii și Primăria municipiului Chișinău.