S-a dat startul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Moldova

  • 13 Mai 2016 11:15
S-a dat startul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Moldova

Aproape 50 de documentare din peste 20 de țări vor fi proiectate în cele 6 zile cât va dura Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție.

Aventurile unui adolescent rebel, ale unui geniu artistic ce a schimbat  limbajul dansului modern, Maidanul ucrainean,  istoria unui jurnalist în închisoarea KGB-ului din Belarus, viața evreilor în România sau povestea emoționantă a doi inamici în războiul dintre Iran și Irak.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de documentare, care sunt prezente în acest an la Festivalul Cronograf, prin care suntem invitați să cunoaștem frânturi din viața a zeci de oameni cu destine interesante, provenind din medii culturale și sociale variate.

600 de echipe de cineaști descoperind acest festival au descoperit cu siguranță Republica Moldova, a menționat, referindu-se la numărul record de filme documentare înscrise la preselecția din acest an, directorul artistic al Cronografului, Leontina Vatamanu. Potrivit acesteia, în final au fost selectate 50 de documentare dintre care, unele vor concura pentru premiul mare în valoare de 2.500 de euro.

”Sunt 50 de documentare care vor fi proiectate în cadrul Festivalului, filme care acoperă o paletă largă de tematică, de formule cinematografice. Practic o să vedeți care sunt noile tendințe în filmul documentar, ce rulează pe marile ecrane în Europa și alte țări”, a precizat Leontina Vatamanu.

O premieră pentru cea de-a XIII-a ediție a Festivalului este includerea, în afara competiției, a unei proiecții speciale de filme documentare educative care se adresează copiilor. Documentarele au fost puse la dispoziție de către Ambasada Franței în Republica Moldova. 

”Problema copiilor rămași fără părinții plecați la muncă peste hotare este  o problemă dureroasă pentru Republica Moldova. Anume către acest subiect dureros dar plin de speranță,( justiția juvenilă și legislația în acest domeniu), intervenim și noi în cadrul Cronograf-ului, cu proiecția a trei documentare ale realizatorului francez Adrien Rivière. Toate cele trei filme se axează pe subiectul justiției juvenile și în particular pe intervenția juvenilă în cadrul judiciar”, a declarat ambasadorul francez la Chișinău, Pascal Vagogne.

Festivalul de Film Cronograf este cel mai mare eveniment cultural organizat în Republica Moldova,  potrivit ministrului Culturii, Monica Babuc.

”În ciuda tuturor acestor probleme, care de-a lungul celor 25 de ani de independență au existat în cultura Republicii Moldova, există oameni entuziaști care își asumă responsabilități. Închipuiți-vă doar, 600 de filme au participat în acest an la preselecție. Care din evenimentele culturale mai pot concura după notorietate cu Festivalul Cronograf ?”, a constatat Monica Babuc.

Ajuns la cea de-a XII-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cronograf este primul proiect care a obținut o parte din finanțare  prin intermediul programului Europa Creativă,  cel mai important instrument de finanțare al Comisiei Europene pe domeniul Cultură și Media, la care Republica Moldova a aderat în aprilie anul trecut.

Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf este organizat anual în Republica Moldova, începând cu 2001, la inițiativa unui grup de tineri cineaști organizați în cadrul OWH Studio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău