Ruslan Codreanu: 30 de milioane de lei se cheltuie anual pentru întreținerea consiliilor raionale

  • 12 Noiembrie 2022 11:26
Ruslan Codreanu: 30 de milioane de lei se cheltuie anual pentru întreținerea consiliilor raionale

Reforma administrativ-teritorială este imperios necesară pentru că satele sunt complet depopulate, iar consiliile raionale nu fac decât să irosească banul public. O spune președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu. Potrivit politicianului, nicio guvernare nu are voință politică să ducă la bun sfârșit această reformă pentru că prevalează interesele electorale, notează IPN.

Președintele Partidului Puterea Oamenilor spune că reforma administrativ-teritorială, prin renunțarea la consiliile raionale, ar contribui la gestionarea eficientă a banului public. Potrivit lui Ruslan Codreanu, fondurile economisite pe seama lichidării consiliilor raionale ar putea fi direcționate către primării.

„E nevoie de reforma administrativ- teritorială pentru că vedem sate complet depopulate. Astăzi sunt 898 de localități în Republica Moldova, APL-uri de nivelul întâi. Dintre care 95% nu-și pot acoperi cheltuielile administrative . Raioanele trebuie lichidate, cu siguranță. Nimeni n-a avut voință politică să implementeze o astfel de reformă, pentru că toți se gândesc la electorat. Opoziția se gândește că are mulți consilieri raionali din partea partidului și ei sunt agenți electorali. Astăzi sunt 1300 de consilieri raionali care nu-i clar cu ce se ocupă și 3000 de angajați în toate raionale, care la fel nu-i clar cu ce se ocupă”, a spus Ruslan Codreanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit politicianului, dezbaterile inițiate de guvernanți la subiectul reformei administrativ-teritoriale sunt întârziate. Se întâmplă întrucât alegerile locale urmează să aibă loc în anul 2023, iar legislația electorală poate fi modificată cu cel puțin un an înainte de alegeri.

„Satele dispar, dar noi ținem consilii raionale cu șefi care au șoferi, vicepreședinți de raion a căror ocupație e incertă și cheltuim banul public aiurea. 30 de milioane se cheltuie anual pentru întreținerea consiliilor raionale. De ce acești bani nu s-ar duce pentru majorarea salariilor la primării? Degeaba cei de la guvernare au început discuțiile despre reforma teritorial-administrativă pentru că e târziu. Deja trebuia să fie pregătită reforma pentru ca alegerile să aibă loc după noua structură. Acum deja e târziu. La anul iarăși vom alege primari în 898 de localități”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Fostul primar interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, este președinte al formațiunii Puterea Oamenilor din 2021. Ruslan Codreanu este deja oficial desemnat drept candidat al partidului pentru funcția de primar general al Chișinăului pentru alegerile locale din 2023.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău