Rușii se grăbesc: Începe producția în serie a Satan 2, deși Rusia abia a demarat testarea rachetei intercontinentale

  • 28 Aprilie 2022 09:19
Rușii se grăbesc: Începe producția în serie a Satan 2, deși Rusia abia a demarat testarea rachetei intercontinentale

Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roscosmos), Dmitri Rogozin, a declarat, pe 27.04.2022, că, deși testele sunt încă în curs, producerea în serie a celei mai recente rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat (Satan 2) a început deja, scrie defenseromania.ro.

Producerea noilor rachete se desfășoară la Întreprinderea de construcții de mașini din Krasnoyarsk (Krasmash). În perioada sovietică, aceasta era principalul producător de rachete pentru submarine. În anul 2017, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a început modernizarea producției la Krasnoyarsk și intenționează să încheie un contract cu întreprinderea pentru producerea de rachete balistice intercontinentale Sarmat. Krasmash face parte din structura Roskosmos, astfel încât corporația de stat este responsabilă de producerea în masă a rachetelor Satan 2 sau Sarmat.

În total, este planificată furnizarea la trupe a 46 de complexe de rachete balistice intercontinentale RS-28 Sarmat. Acestea vor fi instalate în silozurile în care se află în prezent rachetele RS-20V Voevoda (Satan 2 în clasificare NATO). Primul regiment dotat cu rachete Sarmat va intra în serviciul de luptă în toamna acestui an, în Ținutul Krasnoyarsk.

“Vom dispune în total de 46 de sisteme strategice de luptă Sarmat (Satan 2). Acestea se vor afla în aceleași silozuri ca și rachetele Voevoda”, a declarat Rogozin, citat de agenția de presă Interfax, precizând că, “în viitorul apropiat, va fi stabilit termenul următoarei lansări-test a noii rachete”.

Pe 20 aprilie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat începerea testelor de stat ale celei mai recente rachete balistice intercontinentale Sarmat, care este capabilă să livreze un focos multiplu oriunde în lume, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.

Conform datelor publicate în timpul expoziției Armata-2019, bătaia rachetei Sarmat (Satan 2) este de aproximativ 18.000 de kilometri. Greutatea la lansare a acesteia este de peste 200 de tone, din care 178 de tone reprezintă combustibilul rachetei. Lungimea totală a rachetei este de 35,5 metri, iar diametrul de trei metri. Focosul multiplu include 10 unități individuale.

Decizia Rusiei de a începe producția în serie a Satan 2 deși testarea rachetei abia a început e neobișnuită chiar și pentru ruși

Comentariul autorului: Începerea aproape simultană a testelor unei rachete cu producerea în serie a acesteia este absolut neuzuală chiar și în Rusia, unde se mai întâmplă să nu se mai aștepte testele finale pentru trecerea la producția efectivă a armamentelor.

Probabil că partea rusă intenționează să urgenteze la maximum instalarea efectivă a rachetelor balistice intercontinentale Sarmat, pentru a dispune cât mai repede de un mijloc modern de descurajare strategică, ținând cont de evoluțiile înregistrate în prezent în jurul Ucrainei.

Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca, în cursul acestui an, să se înceapă operaționalizarea primului regiment de rachete Sarmat, format dintr-un punct de comandă și cel puțin două rachete amplasate în siloz.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, noile rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat vor fi introduse în dotarea diviziilor de rachete din Uzhur (Ținutul Krasnoyarsk) și Donbarovsk (Regiunea Orenburg) aparținând Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică.

În perspectivă, se are în vedere amplasarea pe rachetele Sarmat a focoaselor hipersonice Avangard, care dezvoltă o viteză de aproximativ 27 de Mach. În prezent, în calitate de platforme purtătoare ale acestora sunt folosite rachetele UR-100N UTTH.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău