Rușii le întind o capcană forțelor ucrainene, potrivit unui oficial ucrainean. Ultima evaluare din Mariupol

  • 18 Aprilie 2022 16:32
Rușii le întind o capcană forțelor ucrainene, potrivit unui oficial ucrainean. Ultima evaluare din Mariupol

Forțele ruse bombardează constant combinatul siderurgic Azovstal, un bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului, care acuză Rusia că încearcă să le întindă o capcană celor care apără orașul. Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal - unul dintre ultimele puncte de rezistență din Mariupol - s-ar afla și mulți civili, potrivit autorităților locale, scrie hotnews.ro.

Forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești în Mariupol, după ce au respins termenul limită pentru capitulare.

„Luptele din districtul Livoberezhnyi au fost în desfășurare toată ziua. Ocupanții continuă să tragă și să bombardeze Azovstal cu toate armele.

Dându-și seama că apărătorii nu vor renunța, planurile ocupanților sunt clare”, a afirmat Petro Andrișcenko, consilier al primarului, într-un mesaj pe Telegram, conform CNN, notează sursa citată

El a spus că forțele ruse susțineau că vor marca cu steaguri roșii coridorul pentru ieșirea în siguranță, dar nu au fost lăsate astfel de semne. "Asta confirmă încă o dată că pregătesc doar o capcană pentru apărătorii noștri".

Anterior, Andrișcenko spunea că Mariupol va fi închis pentru intrare și ieșire începând de luni, forțele ruse eliberând permise pentru circulație.

În oțelăria Azovstal s-ar afla și numeroși civili

Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal se află și mulți civili din Mariupol, potrivit autorităților locale, scrie Agerpres, citând DPA. Oamenii s-au adăpostit acolo de bombardamente în timpul asediului orașului care durează de mai multe săptămâni, a declarat duminică pentru o televiziune locală șeful Poliției din Mariupol, Mihailo Verșinin.

"Ei nu au încredere în ruși. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraș, de aceea rămân în incinta uzinei", a spus el.

Această informație nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează dpa.

Câteva mii de apărători ucraineni ai orașului s-au ascuns în uriașa uzină siderurgică, care dispune de facilități subterane.

O mare parte din Mariupol se află deja sub controlul armatei ruse.

Verșinin a spus că trupele ruse folosesc populația civilă rămasă în oraș - aproximativ 100.000 de oameni - pentru degajarea spațiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor și înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei" oferite ruși.

În același timp, armata rusă ar fi evacuat cu forța în jur de 150 de copii din Mariupol, dintre care 100 ar fi fost răniți și internați în spital, a denunțat duminică Grupul pentru drepturile omului din Crimeea, citat de Ukrinform.

"Trupele ruse au evacuat cu forța aproximativ 150 de copii din Mariupol și i-au dus în direcția Donețkului ocupat și orașului rusesc Taganrog", a declarat Olga Skripnik, citată de EFE.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, cei mai mulți copii din spitale au fost evacuați fără părinți. În plus, 16 copii au fost luați dintr-un sanatoriu din Mariupol.

Ucraina a respins categoric luni ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care se mai apără în Mariupol, cărora li s-a promis că vor rămâne în viață în schimbul depunerii armelor.

Mariupolul se confruntă cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autoritățile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost uciși în urma bombardamentelor și a asediului armatei ruse.

Înainte de invazie, Mariupolul (sud-estul Ucrainei) avea circa 400.000 de locuitori. Importanța sa strategică ține de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiștii proruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău