Rușii din Letonia învață letona și dau un test de limbă pentru a evita expulzarea

  • 08 Mai 2023 16:01
Rușii din Letonia învață letona și dau un test de limbă pentru a evita expulzarea

Membrii comunității de ruși din Letonia învață letona și dau un test de limbă pentru a evita expulzarea din țară. Aproximativ 20.000 de persoane din Letonia au pașaport rusesc.

Războiul din Ucraina a afectat comunitatea de ruși din Letonia. Înainte nu era o problemă ca persoanele să comunice în limba rusă, dar acum autoritățile le cer rușilor să-și dovedească loialitatea față de țara în care trăiesc, scrie Mediafax.

Criza s-a amplificat după campania electorală de anul trecut care a fost dominată de întrebări despre identitatea națională și de preocupări legate de securitate.

Guvernul cere un test de limbă de la cei 20.000 de cetățeni din țară care dețin pașapoarte rusești, în majoritate femei și persoane în vârstă.

Cetățenii ruși sub 75 de ani care nu trec testul până la sfârșitul anului vor avea la dispoziție un termen rezonabil pentru a pleca, a declarat Dmitrijs Trofimovs, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne. În cazul în care nu pleacă, aceștia s-ar putea confrunta cu o „expulzare forțată".

După izbucnirea războiului din Ucraina, Letonia a interzis canalele de televiziune rusești, a distrus un monument sovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și se pregătește să elimine educația în limba rusă.

Etnicii ruși din Letonia reprezintă aproximativ un sfert din populația de 1,9 milioane de locuitori ai țării baltice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău