Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte

  • 06 Octombrie 2022 09:18
Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte

Rușii au continuat bombardamentele miercuri noaptea, 5 octombrie, asupra zonelor rezidențiale din orașul ucrainean Zaporojie, scrie ziare.com.

Loviturile au provocat incendii și au distrus clădiri. Mai multe persoane au fost rănite în atacuri. Anunțul a fost făcut joi dimineață de guvernatorul regional Oleksandr Starukh.

"Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș", a scris Starukh pe Telegram. Acesta a adăugat că sunt victime, iar salvatorii încearcă să le recupereze de sub dărâmături.

„O lovitură de rachetă a transformat o casă din centrul orașului Zaporojie în ruine”, se arată în mesajele postate pe rețelele sociale.

Directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a anunțat miercuri, 5 noiembrie, că se află în drum către Kiev pentru a discuta despre gestionarea Centralei Nucleare Zaporijjea, în timp ce președintele rus Vladimir Putin tocmai a semnat un decret prin care Rusia își însușește această centrală, devenită ”proprietate federală” rusă, relatează AFP.

”(Ne aflăm) în drum către Kiev, în vederea unor întâlniri importante. Necesitatea unei Zone de Siguranță și Protecție (NSSPZ) în jurul Centralei Nucleare Zaporijjea este acum mai urgentă ca nicodată”, anunță într-un mesaj postat pe Twitter directorul AIEA.

Președintele rus Vladimir Putin a preluat miercuri sub controlul Rusiei, printr-un decret, Centrala Nucleară Zaprijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”proprietate federală”.

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni.

”Guvernul se va asigura ca instalațiile nucleare ale acestei centrale (...) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în acest decret, publicat în contextul în care se profilează o vizită în Ucraina a directorului Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situată în regiunea ucraineană Zaporijjea, anexată de Putin vineri alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Donețk și Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Situația la fața locului este complexă, declarațiile celor doi beligeranți nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie și reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalațiile cele mai sensibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău