Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat de după octombrie 2023, dar acesta pare să se fi terminat cu un dezastru. Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

  • 01 Aprilie 11:50
Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat de după octombrie 2023, dar acesta pare să se fi terminat cu un dezastru. Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele ucrainene par să fi respins sâmbătă un atac major în apropiere de Avdiivka (regiunea Donețk), primul asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion de la sfârșitul lunii octombrie 2023, când trupele Moscovei au început campania de cucerire a Avdiivka, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind războiul.

Duminică, un militar ucrainean a raportat că forțele ruse, inclusiv elemente ale Regimentului 6 de tancuri al Rusiei (Divizia 90 tancuri, Districtul militar central - CMD), au angajat sâmbătă 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) de tip BMP într-un asalt mecanizat de mari dimensiuni în apropiere de Tonenke, scrie Hotnews.ro.

Imagini geolocalizate publicate duminică au arătat un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke (la vest de Avdiivka).

Armata ucraineană a raportat că, sâmbătă, pe tot frontul, forțele inamice au pierdut 15 tancuri și 20 de alte blindate de luptă.

Atacul rusesc mecanizat pare să se fi terminat cu un dezastru

Militarul ucrainean a spus că forțele ucrainene au distrus 12 tancuri rusești și opt IFV-uri inamice în timpul asaltului și a precizat că asaltul frontal nu a reușit să străpungă linia ucraineană.

Acesta pare a fi primul caz în care se raportează despre participarea unor elemente ale Diviziei 90 tancuri la asalturile care au urmat cuceririi Avdiivka de către Rusia.

ISW a evaluat anterior că elementele Diviziei 90 tancuri, alături de alte unități și formațiuni rusești, reprezintă probabil o rezervă operațională considerabilă pe care comandamentul militar rus o poate angaja pentru a continua și intensifica eforturile de a împinge la vest de Avdiivka.

Cu toate acestea, elementele Regimentului 6 tancuri par să fi eșuat în atacul lor de sâmbătă de lângă Tonenke, sugerând că elementele rezervei operaționale neangajate a Rusiei de lângă Avdiivka ar putea fi prea degradate sau incapabile să genereze pe termen scurt noi progrese rusești spre vest.

Amploarea asaltului mecanizat rusesc de sâmbătă este semnificativă.

Forțele ruse nu au mai efectuat un asalt mecanizat de o asemenea amploare de la începutul efortului ofensiv localizat al Rusiei pentru a cuceri Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023, când forțele ucrainene ar fi distrus aproape 50 de tancuri rusești și peste 100 de alte vehicule blindate pe 19-20 octombrie 2023.

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Faptul că ucrainenii au putut să se apre împotriva asaltului de pe 30 martie, mai ales în apropiere de Avdiivka, unde au fost nevoiți să se retragă rapid pe noi poziții defensive în urma pierderii orașului, este un indicator pozitiv pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva viitoarelor asalturi rusești pe scară largă și a operațiunii ofensive rusești preconizate pentru vara anului 2024, subliniază ISW.

Oficialii ucraineni, pe bună dreptate, continuă să avertizeze cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva efortului ofensiv rusesc așteptat în vară, în contextul lipsei de muniție, al limitării forței de muncă și al întârzierii asistenței occidentale, scrie sursa citată.

Este posibil ca forțele ucrainene să fi fost nevoite să consume o cantitate semnificativă de materiale militare pentru a se apăra împotriva asaltului rusesc din apropierea Tonenke, ceea ce subliniază capacitatea Rusiei de a efectua atacuri care forțează Ucraina să consume cote exagerate din rezervele sale deja limitate de materiale militare și personal pentru a se apăra.

Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a se apăra cu pricepere împotriva unui asalt rusesc pe scară largă într-o parte deosebit de critică a frontului, în ciuda problemelor cu care se confruntă, sugerează că forțele ucrainene pot obține efecte semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător.

Este posibil ca cei din comandamentul rus să acorde prioritate zonei Avdiivka din regiunea Donețk. Disponibilitatea comandamentului militar rus de a angaja un batalion de tancuri pentru un atac în apropiere de Avdiivka indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar.

Comandamentul rus ar putea să își concentreze operațiunea ofensivă prognozată pentru sfârșitul primăverii/vara anului 2024 pe vestul regiunii Donețk, în speranța de a adăuga la progresele constante, dar minore, ale forțelor ruse în acest sector.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că forțele rusești strâng soldați de-a lungul axei Harkov-Lugansk, lângă Bahmut, lângă Avdiivka și în vestul regiunii Zaporojie, dar ISW continuă să evalueze că forțele rusești vor putea probabil să lanseze o operațiune ofensivă concertată pe scară largă doar într-o singură direcție operațională la un moment dat, din cauza limitărilor proprii ale Rusiei în materie de personal și de planificare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău