Rușii, acuzați că au transformat un supermarket din Mariupol în groapă de gunoi pentru cadavre

  • 29 Mai 2022 13:01
Rușii, acuzați că au transformat un supermarket din Mariupol în groapă de gunoi pentru cadavre

Ocupanții ruși au transformat un supermarket din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorități proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a orașului, provocând inundații masive din cauza rețelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenția de presă Unian.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, a spus Andriușcenko într-o postare pe contul său din Telegram, informează Agerpres.

„Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului 'Șiri Kum' de pe bulevardul Libertății, rușii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsuflețite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi”, a spus oficialul ucrainean, care adăugat că această situație relevă o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări și faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre.

La Moscova, autoritățile au declanșat o campanie de recrutare de medici legiști pentru a-i trimite la Mariupol, afirmă Petro Andriușcenko.

Situația legată de morții din Mariupol, port strategic care s-a aflat sub asediu aproape trei luni, este o demonstrație clară a lipsei de umanitate a invadatorilor și amenință cu declanșarea unor epidemii, a declarat oficialul ucrainean.

De asemenea, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat împotriva producerii unor focare de infecții vara aceasta în portul de la Marea Azov, între care a menționat dizenteria și ciuma.

Mariupolul, oraș-port strategic în sud-estul Ucrainei, care asigură un coridor terestru între regiunile Donețk și Lugansk, controlate de milițiile proruse, și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost sub asediu și bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declanșată la 24 februarie, astfel încât acesta aproape că a fost ras de pe fața pământului, puține clădiri rămânând în picioare sau fiind parțial avariate.

Potrivit părții ucrainene, peste 20.000 de localnici au fost uciși la Mariupol în urma agresiunii pe scară largă a Rusiei, oamenii fiind în cea mai mare parte înhumați în gropi comune, notează Unian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău