Rusia | Zeci de arestări la manifestații pro-Navalnîi

  • 23 Ianuarie 2021 10:17
Rusia | Zeci de arestări la manifestații pro-Navalnîi

Zeci de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia la manifestații organizate în întreaga țară la apelul susținătorilor opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea lui, în pofida numeroaselor presiuni din partea autorităților, informează AFP, potrivit Agerpres.

Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltați în fosta Uniune Sovietică, a difuzat apeluri la proteste în 65 de orașe ruse.

Primele manifestații au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieșit în stradă în Vladivostok și Habarovsk, iar importante efective de poliție au fost desfășurate, potrivit susținătorilor lui Navalnîi.

Circa 50 de protestatari au fost arestați în 10 orașe rusești în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizației neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestații.

În capitală, unde mobilizarea opoziției este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piața Pușkin. Poliția moscovită a promis deja "să reprime fără întârziere" orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Cu toate acestea, soția lui Navalnîi, Iulia, și-a anunțat pe Instagram intenția de a manifesta la Moscova pentru soțul ei "pe care nu-l va abandona niciodată".

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reținut chiar pe aeroport și se află acum în arest preventiv, în așteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autoritățile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău