Rusia vrea să exporte în Republica Moldova statul polițienesc

  • 05 Martie 2015 17:37
Rusia vrea să exporte în Republica Moldova statul polițienesc

Kasparov, un mare jucător de șah, scriitor, activist politic și opozant al politicii lui Putin, spune că președintele rus vrea să importe în Moldova, Georgia și Ucraina „statul polițienesc”, reconstruit după model soivietic în Rusia contemporană.

„Putin a reconstruit un stat polițienesc în Rusia în ochii întregii lumi exterioare, iar acum este atât de încrezător în puterea acestui stat, încât să încerce a-l exporta în vecinătate: Georgiei, Ucrainei, Republicii Moldova. Cine urmează la rând?”, a declarat Kasparov, ieri, în cadrul unei audieri în Comitetul pentru Relații Externe din Senatul Statelor Unite.

Garry Kasparov a mai spus că singurul țel al lui Vladimir Putin este distrugerea ordinii mondiale instituite după sfârșitul Războiului Rece, acuzându-l, de asemenea, pe liderul de la Kremlin de un rol activ în asasinarea lui Boris Nemțov, care plănuia să ofere opiniei publice dovezile pe care le deținea în privința infiltrării forțelor militare ruse în estul Ucrainei, notează www.infoprut.ro.

„Putin și elitele sale cred că, după 15 ani la putere, își pot permite orice, pot trece orice limită. Sentimentul lor de impunitate, combinat cu atmosfera de ură și violență creată de propaganda lui Putin în Rusia, este un amestec letal”, a precizat Kasparov.

Politica de cooperare a Occidentului cu Rusia ar fi trebuit abandonată la de la prima izbucnire a adevăratei identități geopolitice a lui Vladimir Putin, cu mai mult de un deceniu în urmă, a mai comentat Kasparov.

În cadrul aceleiași audieri, a vorbit și fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, actual consilier freelancer al președintelui ucrainean Petro Poroșenko. Saakașvili a cerut Statelor Unite să ofere armament letal Ucrainei, cum ar fi tehnica militară antitanc.

„Numai o reacție rapidă a guvernului SUA de a instrui și echipa ucrainenii ar putea opri strategia lui Putin de a demola arhitectura transatlantică, de a demola ordinea mondială post-Război Rece”, a afirmat fostul președinte al Georgiei.

Mihail Saakașvili a adăugat că, fără armament, Ucraina nu va mai exista ca țară, respingând argumentul că Statele Unite ar trebui să lucreze cu europenii pe acest subiect, mai ales că Germania, factorul cel mai puternic de decizie din UE, este puțin probabil să fie de acord cu furnizarea de arme Kievului.

„Ucraina este Berlinul de Vest din ziua de azi”, a subliniat Saakașvili.

Înaintea audierii din Senatul SUA, pe 2 martie, fostul președinte georgian declarase postului de televiziune ucrainean Kanal 5 că Statele Unite sunt hotărâte în proporție de „99%” să aprovizioneze cu armament defensiv Kievul. Saakașvili a explicat că nu mai există niciun dubiu privind mutarea centrului de interes al Kremlinului din est spre sudul Ucrainei, ipoteză care, din nou, aduce în chestiune siguranța Republicii Moldova.

„Aproape toată lumea este de partea noastră, opinia publică este alături de noi. Oferirea de arme defensive Ucrainei ar fi un semnal puternic pentru a salva mii de vieți, pentru a opri agresiunea rusă. Știm cu toții de-acum că Putin va încerca să capteze nu doar Mariupol, ci tot flancul sudic al Ucrainei, iar apoi va încerca să prăbușească guvernul de la Kiev”, a declarat Saakașvili.

La finele lunii ianuarie, cel puțin 30 de persoane au murit într-un atac cu rachete Grad al separatiștilor pro-ruși asupra orașului-port Mariupol. Atacul din Mariupol nu a vizat o țintă accidentală. Oraș de 500.000 de locuitori la malul Mării Azov, Mariupol este un port vital în estul Ucrainei pentru importurile și exporturile de fier și cereale. Capturat de separatiști, portul ar putea fi folosit ca rampă de aprovizionare din Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia și aflată la distanță mică – în vest – de acest obiectiv strategic ucrainean. Cât privește flancul sudic al Ucrainei, punctul de foc îl reprezintă Odesa, situată în sud-vest, în al cărei oblast se află și Bugeacul (sau Basarabia istorică), intrată în posesia Ucrainei după prăbușirea Uniunii Sovietice și una dintre principalele vulnerabilități teritoriale ale Republicii Moldova, după regiunea transnistreană, care ar putea fi exploatată militar de Vladimir Putin pentru a-și înfige un “bold” strategic în bazinul Mării Negre. Ocuparea Odesei ar însemna forjarea unui coridor terestru gordian pe linia Donețk-Luhansk-Volnovaha-Crimeea-Basarabia istorică-regiunea transnistreană. Tot în privința Basarbiei istorice, presa ucraineană avertiza anul trecut despre planul lui Putin de a crea o “Republică Populară Basarabia”, după modelul autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk.

Basarabia istorică se învecinează la vest și nord cu Republica Moldova, în sud cu România, iar în est si sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai printr-o mică fâșie de pământ cu două drumuri aflate într-un stadiu de uzură aproape medievală. Dacă Vladimir Putin ar dori să-și creeze o breșă terestră care să-i permită un spațiu larg de manevră spre granița României, Bugeacul ar fi cheia de aur, servindu-i geografic pe tavă și Odesa. În ceea ce privește infrastructura, Basarabia istorică este prinsă într-o cușcă: nu există poduri peste Dunăre spre România, iar dacă, într-o ipoteză de război, podurile de peste Nistru ar fi dinamitate, Buceagul s-ar trezi complet claustrat.

Concomitent cu aceste desfășurări de forțe revizioniste, laboratoarele geostrategice ale Kremlinului par a se gândi la ridicarea războiului hibrid la un alt grad. Publicația poloneză Rzeczpospolita a intrat în posesia unor documente care dezvăluie faptul că Cehia, membră UE și NATO, ar vinde arme Moscovei. Și nu orice fel de arme – “cele mai bune arme din lume”. Și nu doar “cele mai bune arme din lume”, ci arme americane. Ipoteza cotidianului polonez este următoarea: armele cu pricina – semiautomate americane Bushmaster sau germane Heckler-Koch, ca și revolvere Sig Sauer, utilizate de Marina și Delta Force americane -, comandate oficial de către vânători ruși, ar fi, de fapt, o tactică a Moscovei pentru a înscena Kievului sau chiar separatiștilor (pentru a demonstra astfel că nu Rusia este responsabilă de războiul din estul Ucrainei) o posibilă livrare de armament, secretă, dinspre Washington. Deși președintele Cehiei, Milos Zeman, declara în aprilie 2014, că NATO ar trebui să intervină dacă Rusia va invada estul Ucrainei, tot Milos Zeman, primul președinte ales în mod direct din istoria Cehiei, a fost cel care a vociferat împotriva sancțiunilor impuse de Occident oligarhilor ruși și a minimalizat invazia militară rusă ca fiind doar o “izbucnire de gripă”. Motivul acestui joc la derută? Compania rusă Lukoil i-ar fi finanțat campania prezidențială. În plus, Vladimir Putin i-a oferit recent Cehiei și un dar nuclear, nu doar Ungariei lui Viktor Orban: tehnologie rusească pentru dezvoltarea unei uzine de combustibil nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău