Rusia vrea să confiște proprietăți ale altor state

  • 10 Octombrie 2014 08:53

Rusia vrea să confiște proprietăți ale altor state pentru a oferi compensații oligarhilor afectați de sancțiuni.

Moscova este gata să le ofere instanțelor judecătorești locale împuterniciri pentru confiscarea de proprietăți ale altor state cu scopul de 'a contribui la plățile compensatorii oferite oligarhilor ruși, pentru activele lor sechestrate în străinătate, ca urmare a sancțiunilor internaționale', notează cotidianul britanic Financial Times, citat de Agerpres.

Proiectul de lege a fost deja denumit 'Legea vilei lui Rotenberg', după ce în septembrie, în Italia, în cadrul sancțiunilor din partea Uniunii Europene (UE) și SUA la adresa Rusiei, a fost pusă sub sechestru luxoasa vilă a miliardarului Arkadi Rotenberg.

Varianta inițială a legii a stârnit nemulțumiri în legătură cu faptul că bugetul de stat este transformat într-o 'poliță de asigurare' pentru oligarhii ruși.

De asemenea, proiectul de lege alimentează temerile conform cărora activele cetățenilor străini din Rusia ar putea deveni un pion sacrificat în confruntarea dintre Moscova și Occident.

Unii politicieni de opoziție și-au exprimat opinia că acest pas poate da un impuls celor nemulțumiți de guvernul rus.

De altfel, unii juriști sunt de părere că magnații ruși se vor feri de această lege, deoarece vor trebui să-și demonstreze dreptul de proprietate în fața justiției ruse. 'Oligarhii se tem de inspectorii fiscali și din acest motiv ei și-au înregistrat companiile în jurisdicții străine', explică, pentru FT, un jurist occidental.

Unii analiști sunt de părere că președinția rusă se pregătește pentru o luptă împotriva foștilor acționari ai IUKOS. Curtea de Arbitraj de la Haga le-a oferit compensații acționarilor acestei companii. Dacă decizia va intra în vigoare, aceștia vor putea cere confiscarea de bunuri ale Rusiei în străinătate.

Astfel, noul proiect de lege îi va permite guvernului rus să amenințe în mod convingător prin măsuri de răspuns.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău