Rusia va răspunde pe măsură sancțiunilor impuse de Marea Britanie, afirmă Kremlinul

  • 07 Iulie 2020 15:19
Rusia va răspunde pe măsură sancțiunilor impuse de Marea Britanie, afirmă Kremlinul

Moscova va riposta la sancțiunile "inamicale" anunțate de Londra împotriva a 49 de persoane și organizații, dintre care 25 din Rusia, în cadrul unui nou mecanism pentru pedepsirea încălcărilor drepturilor omului, a anunțat marți Kremlinul, preluat de France Presse și Reuters.

"Nu puteam decât să regretăm aceste măsuri inamicale", a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. "Evident, principiul reciprocității va fi aplicat", a subliniat el.

Lista neagră publicată luni de Ministerul britanic al Afacerilor Externe conține 25 de cetățeni ruși acuzați de implicare în moartea în detenție în 2009 a lui Serghei Magnițki, jurist al fondului de investiții Hermitage Capital. Printre ei se află Aleksandr Bastrâkin, șef al puternicei Comisii de Anchetă, care se ocupă de principalele afaceri criminale.

Întrebat de AFP despre declarațiile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului englez Boris Johnson a reafirmat că aceste sancțiuni "nu sunt concepute pentru a lua la țintă țări", ci că este vorba despre un "instrument inteligent care vizează indivizi sau organizații implicate în grave încălcări ale drepturilor omului".

"Aceste sancțiuni (...) privesc unele dintre cele mai triste încălcări ale drepturilor omului din ultimii ani", a adăugat el.

Ambasada rusă la Londra a denunțat luni aceste sancțiuni drept o dorință de "a face presiune asupra unor state suverane", susținând că anchetatorii și judecătorii ruși lucrează "independent de puterea executivă".

Relațiile între Londra și Moscova s-au degradat în ultimii ani pe fondul opoziției privind conflictele din Siria și Ucraina. În plus, Londra acuză Moscova că i-a otrăvit în Anglia, în 2018, pe fostul agent rus Serghei Skripal și pe fiica sa, acuzații respinse în bloc de Rusia.

Decedat după ce a fost bătut și privat intenționat de îngrijiri medicale la 37 de ani în noiembrie 2009, Serghei Magnițki a fost încarcerat după ce a denunțat o importantă rețea de corupție în detrimentul Hermitage Capital, fond de investiții creat la Moscova de un om de afaceri american. Moartea sa a provocat un scandal internațional.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău