Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională din cauza sancțiunilor occidentale

  • 03 Mai 2022 14:11
Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională din cauza sancțiunilor occidentale

Șeful programului spațial rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Moscova se va retrage de pe Stația Spațială Internațională, o decizie pe care a pus-o pe seama sancțiunilor impuse de Occident din cauza invaziei din Ucraina, potrivit Bloomberg.

„Decizia a fost luată deja, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public”, a declarat sâmbătă directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, potrivit Tass, relatează DIGI24.

„Pot să spun doar atât – în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom informa partenerii cu privire la sfârșitul activității noastre pe ISS cu un an înainte”, a adăugat Rogozin.

În urmă cu o lună, Dmitri Rogozin amenința că va pune capăt misiunii Rusiei dacă SUA și Uniunea Europeană nu renunță la sancțiunile împotriva întreprinderilor implicate în industria spațială rusă.

Stația Spațială Internațională rămăsese, până înaintea invaziei ruse în Ucraina, unul dintre puținele puncte de colaborare între Rusia și SUA împreună cu aliații săi. Cu toate acestea, invadarea Ucrainei în 24 februarie a marcat dispariția acestui simbol al cooperării spațiale.

Stația Spațială Internațională (The International Space Station - ISS) se află la o altitudine medie de 400 de kilometri deasupra Pământului și poate rivaliza cu strălucirea planetei Venus, apărând ca o lumină strălucitoare pe cerul nopții și putând fi văzută de pe Pământ fără utilizarea unui telescop. Se întinde pe o suprafață egală cu un teren de fotbal și cântărește 391.000 kilograme. Americani, ruși, europeni, japonezi și canadieni au lucrat și au finanțat împreună acest proiect, care a împlinit 21 de ani. Fiecare organizație a contribuit la asamblarea SSI și la costurile ei de întreținere.

La 1 martie NASA a anunțat că lucrează pentru a găsi soluții pentru a menține ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei, după ce Moscova amenințase că sancțiunile occidentale impuse împotriva Rusiei pot provoca ieșirea de pe orbită a Stației Spațiale Internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău