Rusia va limita navigația navelor militare și oficiale străine în trei zone din Crimeea, dintre care una de importanță crucială

  • 16 Aprilie 2021 14:29
Rusia va limita navigația navelor militare și oficiale străine în trei zone din Crimeea, dintre care una de importanță crucială

Rusia va limita până în octombrie navigația navelor militare și oficiale străine în trei zone din Crimeea, a anunțat Ministerul Apărării rus, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operațiune armată, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregătește o ofensivă împotriva separatiștilor proruși în estul Ucrainei.

Rusia a comasat efective militare importante în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, și a lansat manevre maritime în Marea Neagră.

"Din 24 aprilie orele 21:00 până pe 31 octombrie 21:00 trecerea prin apele teritoriale ale Federației Ruse pentru navele militare și alte nave oficiale străine va fi suspendată", a anunțat Direcția pentru navigație a Ministerului Apărării rus, potrivit RIA Novosti.

Sunt vizate trei zone, extremitatea vestică a Crimeei, cea de la sud de Sevastopol până la Hurzuf și un "dreptunghi" din largul peninsulei Kerci lângă parcul natural Opukski.

Această din urmă zonă este cea mai controversată pentru că este aproape de strâmtoarea Kerci ce leagă Marea Neagră cu Marea Azov și care este una de importanță crucială pentru exporturile de cereale sau de oțel produse în Ucraina. Ciocniri au avut loc aici în trecut, cum s-a întâmplat în 2018 când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene. Kievul și Occidentul au acuzat atunci Rusia că împiedică deliberat navigația navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci, Moscova revendicând controlul asupra ei în urma anexării Peninsulei Crimeea.

Rusia a construit cu mari costuri un pod deasupra strâmtorii, pentru a lega teritoriul său de peninsula anexată.

Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a criticat restricțiile de navigație decise de Rusia, denunțând încă de joi, înainte ca zonele vizate să fie cunoscute, "o uzurpare a drepturilor suverane ale Ucrainei". El a subliniat de asemenea că, în virtutea Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării, "Rusia nu trebuie nici să împiedice, nici să jeneze transportul prin strâmtoare în direcția porturilor de la Marea Azov".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău