Rusia va înăspri sancțiunile pentru infracțiunile comise de participanții la demonstrații

  • 09 Februarie 2021 19:25
Rusia va înăspri sancțiunile pentru infracțiunile comise de participanții la demonstrații

Deputații ruși au votat marți în a doua lectură un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru încălcarea legilor privind manifestațiile, la câteva zile după reprimarea acțiunilor de protest pentru susținerea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Depus la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, de către un deputat al partidului la putere Rusia Unită în noiembrie, acest text prevede în special amenzi pentru manifestanți, amenzi ce ajung până la 4.000 de ruble (44,5 euro), de patru ori suma actuală, în caz de refuz de a respecta dispozițiile forțelor de ordine.

De asemenea, textul propune amenzi mai mari pentru încălcarea normelor privind adunarea de fonduri și cheltuielile în cadrul organizării unei manifestații.

O a treia lectură a proiectului de lege, a cărui adoptare nu suscită îndoieli, ar urma să aibă loc miercuri, după care textul va fi examinat de Consiliul Federației, camera superioară a legislativului rus.

Rusia a înăsprit în permanență în ultimii ani sancțiunile de acest tip și procedurile de obținere a autorizației pentru organizarea de manifestații.

Această nouă inițiativă intervine cu câteva luni înainte de alegerile legislative din Rusia, programate pentru septembrie, pe fondul scăderii popularității partidului la putere Rusia Unită.

În plus, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă de la sfârșitul lui ianuarie în circa o sută de orașe ruse la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea sa.

Aceste proteste neautorizate s-au soldat cu circa 10.000 de arestări.

Principalul critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat pe 17 ianuarie și apoi a fost condamnat la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare.

Opozantul susține că Kremlinul încearcă să-l reducă la tăcere prin această arestare, după ce nu a reușit să-l ucidă în august otrăvindu-l cu un agent toxic din clasa Noviciok, acuzații respinse de autoritățile ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău