Rusia va acoperi deficitul bugetar cu bani de la fondul suveran în 2022

  • 27 Aprilie 2022 20:00
Rusia va acoperi deficitul bugetar cu bani de la fondul suveran în 2022

Fondul suveran al Rusiei (NWF), unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei, va fi principala sursă de finanțare pentru un deficit bugetar care în acest an ar urma să se ridice la 1.600 miliarde de ruble (21,6 miliarde de dolari), a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia se confruntă cu o inflație accelerată și o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este amenințată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancțiuni dure ca reacție la invadarea Ucrainei.

"National Wealth Fund va fi principala sursă de finanțare a cheltuielilor în viitorul apropiat", a spus Anton Siluanov, adăugând că va fi introdusă o limită de cheltuieli pentru a evita epuizarea fondului suveran. "Dacă veniturile la buget vor fi mai mari decât s-a planificat, vom cheltui mai puțin de la fondul suveran. În caz contrar, vom cheltui mai mult", a adăugat Siluanov.

În plus, Rusia va direcționa suma de 50 de miliarde de ruble de la fondul suveran pentru a susține capitalul Gazprombank, deoarece această bancă are nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea derula proiecte de infrastructură. Pe lângă Gazprombank, guvernul de la Moscova intenționează să utilizeze bani de la fondul suveran pentru a recapitaliza compania aeriană Aeroflot și compania națională de căi ferate Russian Railways, fără a preciza care vor fi sumele alocate pentru a sprijini aceste companii.

Anton Siluanov a mai spus că Ministerul Finanțelor vrea să ajusteze o regulă fiscală care este destinată să protejeze Rusia de fluctuațiile prețului petrolului. Conform prevederilor actuale, Rusia nu poate cheltui mai mult decât veniturile care nu au legătură cu petrolul și gazele naturale alături de veniturile rezultate de pe urma vânzării petrolului peste un anumit nivel de preț. Oficialii de la Moscova au relaxat deja această regulă pentru a crește chletuielile statului și împrumuturile în ideea de a combate pandemia de COVID-19 în 2020-2021.

"În condițiile actuale, vechile reguli nu mai pot fi implementate. Ministerul de Finanțe a făcut propuneri pentru un nou set de reguli bugetare pe care guvernul le va analiza", a spus Siluanov. Acesta a mai spus că Rusia nu se va împrumuta de pe piața internă în acest an dar ar putea reveni treptat pe piață în 2023, dacă inflația și prețul obligațiunilor guvernamentale se vor stabiliza. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău