Rusia, Ucraina, Franța și Germania vor avea discuții, la Paris, în 'formatul Normandia „privind” situația din estul Ucrainei

  • 22 Ianuarie 2022 19:19
Rusia, Ucraina, Franța și Germania vor avea discuții, la Paris, în 'formatul Normandia „privind” situația din estul Ucrainei

Consilieri politici din Rusia, Ucraina, Franța și Germania vor avea în 25 ianuarie, la Paris, discuții în 'formatul Normandia' cu privire la situația din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă o sursă de la Kremlin, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Rusiei va fi reprezentată la aceste discuții de negociatorul-șef Dmitri Kozak, a adăugat sursa citată.

Anterior în ianuarie, Kozak afirmase că reuniunea va avea loc către finalul lunii.

Mihailo Podoliak, consilier al negociatorului-șef ucrainean Andrii Iermak, a confirmat că a fost planificată o reuniune la Paris, dar a precizat că data preliminară a fost stabilită pentru 26 ianuarie.

Forțe și echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exercițiile 'Allied Resolve', care se vor desfășura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia și Lituania, state membre ale NATO.

În acest context, țările occidentale se tem că Rusia, care a concentrat zeci de mii de soldați lângă granița sa cu Ucraina, plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o deja în 2014. Rusia neagă că are o asemenea intenție și argumentează că își poate deplasa forțele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită și garanții că NATO nu se va extinde către est și nu va include foste republici sovietice.

Consultările în 'format Normandia' sunt menite să contribuie la încetarea conflictului, din estul Ucrainei, dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău