Rusia | Sute de participanți la comemorarea asasinării lui Boris Nemțov

  • 27 Februarie 2021 15:30
Rusia | Sute de participanți la comemorarea asasinării lui Boris Nemțov

Câteva sute de ruși s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei în memoria opozantului Boris Nemțov, asasinat acum șase ani, relatează AFP și dpa.

Nemțov, care a jucat un rol important în opoziția față de Vladimir Putin și a fost vicepremier în timpul lui Boris Elțin, a fost împușcat mortal pe un pod în apropiere de Kremlin, la 27 februarie 2015.

"Ne adunăm aici în această zi în fiecare an pentru a arăta puterii că nu am uitat și nu vom uita. Memoria lui Boris nu va fi ștearsă", a declarat pentru France Presse unul dintre participanți, fostul premier Mihail Kasianov.

Potrivit unui ONG specializat în monitorizarea manifestațiilor, circa 740 de persoane luau parte la comemorare la începutul după-amiezii, inclusiv mai mulți ambasadori ai țărilor din Uniunea Europeană.

"Nemțov rămâne un exemplu pentru cei cărora nu le sunt indiferente libertatea, drepturile omului și democrația", a transmis pe Twitter reprezentanța Uniunii Europene în Rusia.

Cinci bărbați originari din Cecenia și Ingușetia din Caucazul rus au fost condamnați în 2017 la pedepse între 11 și 20 de ani de închisoare în legătură cu acest asasinat. Familia lui Boris Nemțov a denunțat un "fiasco total" al justiției ruse, care nu l-a identificat pe comanditarul real.

Fundația Boris Nemțov a anunțat, tot sâmbătă, că premiul său anual pentru curaj civic îi va reveni în acest an disidentului Aleksei Navalnîi, pentru apărarea valorilor democratice din Rusia. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău