Rusia susține că Uniunea Sovietică a fost „forțată” să anexeze Basarabia și nordul Bucovinei

  • 24 Septembrie 2019 09:37
Rusia susține că Uniunea Sovietică a fost „forțată” să anexeze Basarabia și nordul Bucovinei

 Ministerul rus de Externe susține că semnarea Pactului Molotov–Ribbentrop, prin care Moscova a anexat o serie de regiuni, inclusiv Basarabia și nordul Bucovinei, a fost o „mișcare forțată", ce i-a permis Uniunii Sovietice să-și consolideze forțe defensive în fața Germaniei naziste, informează Mediafax.

„Datorită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început la frontiere mai avantajoase din punct de vedere strategic pentru URSS și populația de pe aceste teritorii au fost ținta terorii naziste cu doi ani mai târziu. Sute de mii de vieți au fost salvate”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la Moscova.

„Semnarea pactului de neagresiune cu Germania a fost o mișcare forțată pentru URSS. A oferit Uniunii Sovietice aproape doi ani să-și întărească apărarea", se precizează în mesaj.

Pe data de 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărțită Europa Centrală și de Est între cele două puteri. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii românești Basarabia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,71
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:12,52 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Sat
16
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău