Rusia susține că e corect să fie organizate alegeri în regiunile separatiste din Ucraina

  • 06 Noiembrie 2018 13:19
Rusia susține că e corect să fie organizate alegeri în regiunile separatiste din Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că apropiatele alegeri din cele două republici populare autoproclamate Donețk și Lugansk nu contravin Acordurilor de la Minsk, anunță Agenția de presă RIA NOVOSTI, potrivit Rador.

Nu este corect din partea Ucrainei să susțină că apropiatele alegeri din Donbas contravin Acordurilor de la Minsk, a mai adăugat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

Amintim că Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat, la 13 septembrie, planurile de organizare de alegeri în teritoriile din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși, Donețk și Lugansk, considerând că în spatele lor se află de fapt inițiativa Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Cele două republici autoproclamate au prevăzut scrutine pentru 11 noiembrie, au relatat media ruse și ucrainene, în urma asasinării liderului separatist Aleksandr Zaharcenko în august.

„SUA condamnă anunțul privind planul de organizare de ‘alegeri’ în așa-numitele ‘republici populare Donețk și Lugansk'”, a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

„Dat fiind controlul persistent asupra acestor teritorii exercitat de Federația Rusă, un scrutin sincer este de neconceput. Folosind proceduri trucate, Rusia își demonstrează încă o dată disprețul față de normele internaționale și subminează eforturile pentru a obține pacea în estul Ucrainei”, a adăugat el.

Diplomația europeană este pe aceeași linie. „Anunțul conform căruia vor avea loc presupuse ‘alegeri’ la 11 noiembrie 2018 în așa-numita ‘Republică Populară Lugansk’ și în așa-numita ‘Republică Populară Donețk’ contravine spiritului și literei acordurilor de la Minsk, care conțin dispoziții specifice legate de organizarea de alegeri locale în regiune”, a precizat diplomația UE într-un comunicat.

„Este bine să se evite orice inițiativă care ar constitui un obstacol în avansul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Ne așteptăm în special ca Rusia să se folosească de toată influența sa în rândul separatiștilor în acest sens”, a adăugat diplomația UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău