Rusia susține că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

  • 02 Martie 2022 13:32
Rusia susține că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Forțele ruse dețin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunță miercuri Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informații de la Moscova.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost informat de diplomați ruși de la Viena, unde se află sediul agenției, transmite dpa, citată de AGERPRES. 

Într-o scrisoare a ambasadei Rusiei către AIEA se afirmă că personalul centralei de la Zaporojie continuă să asigure funcționarea în siguranță, iar nivelurile de radiații sunt normale.

În Ucraina funcționează 15 reactoare nucleare, în patru centrale.

Grossi a avertizat deja despre pericolul unui accident atomic grav, în contextul luptelor care se dau de o săptămână, de când forțele ruse au invadat țara.

Consiliul guvernatorilor AIEA urmează să se întrunească miercuri pentru a discuta situația.

Anterior, Kievul raportase agenției că ține în continuare legătura cu toate centralele ucrainene, care funcționează normal.

Potrivit lui Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, forțele ruse încearcă să captureze și centrala atomică Ucraina Sud, situată la circa 350 de km la vest de Zaporojie. Au fost observate mai multe elicoptere care se îndreptau spre acest obiectiv.

Militarii ruși au ocupat de săptămâna trecută centrala atomică dezafectată de la Cernobîl. Ulterior, s-a înregistrat o ușoară creștere a nivelului radiațiilor la locul catastrofei din 1986. Se pare că motivul a fost ridicarea prafului de pe solul încă radioactiv din zonă, scrie dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău