Rusia suspendă „de facto” acordul pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după ce a acuzat Ucraina pentru atacurile de la podul din Crimeea

  • 17 Iulie 2023 12:42
Rusia suspendă „de facto” acordul pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după ce a acuzat Ucraina pentru atacurile de la podul din Crimeea

Rusia a declarat luni că a oprit participarea la un acord istoric negociat de ONU care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat podul din Crimeea, relatează Reuters.

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, care expiră la miezul nopții (21:00 GMT), este „de facto încheiat”, a declarat luni Kremlinul, asigurând că Rusia va fi pregătită să revină la el „imediat” când condițiile sale vor fi îndeplinite, relatează AFP, scrie G4Media.

„Acordul privind Marea Neagră s-a încheiat de facto astăzi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „de îndată ce partea (din acorduri) care privește Rusia va fi satisfăcută, Rusia va reveni imediat la acordul privind cerealele”.

Două persoane au fost ucise și fiica lor a fost rănită în ceea ce Rusia a catalogat drept un atac terorist asupra unei artere importante pentru trupele rusești care luptă în Ucraina și un proiect de prestigiu inaugurat personal de președintele Vladimir Putin.

Exploziile au fost raportate înainte de răsăritul soarelui pe podul rutier și feroviar de 19 km care leagă Rusia de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Kremlinul a declarat că suspendarea acordului, mediat de Națiunile Unite și Turcia pentru a combate o criză alimentară globală agravată de invazia Rusiei în țara vecină, nu are nicio legătură cu atacul de pe pod.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că părțile din pachetul acordului privind cerealele din Marea Neagră referitoare la Rusia nu au fost îndeplinite și, prin urmare, acesta și-a încetat efectele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău