Rusia și-a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE după ce România a interzis intrarea delegaților ruși în țară pentru un eveniment al instituției

  • 03 Iulie 17:57
Rusia și-a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE după ce România a interzis intrarea delegaților ruși în țară pentru un eveniment al instituției

Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și oprirea contribuțiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „unui dialog constructiv” în cadrul acestui organism, transmite Agerpres, scrie G4Media. Rusia a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaților ruși la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.

Tot miercuri, Rusia a expulzat un diplomat român declarat persona non grata, iar Ministerul Afacerilor Externe din România a caracterizat decizia autorităților ruse drept ”neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, relatează sursa.

„Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegației ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la București. Această decizie a demonstrat că tendința spre confruntare și atmosfera de intoleranță au prevalat asupra bunului simț, spiritului și valorilor acestei organizații”, au scris parlamentarii ruși în declarația votată miercuri.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a permis participarea delegațiilor Rusiei și Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfășurată în România între 29 iunie și 3 iulie. „Decizia părții române se bazează pe poziția cunoscută și consecventă a României în raport cu Federația Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Reamintim că, în realitate, Rusia e cea care a blocat practic în ultimii doi ani activitatea OCSE, o instituție-cheie privind chestiunile de securitate din Europa și unul dintre puținele formate diplomatice în care Moscova mai participa alături de statele occidentale.

Rusia a blocat și alegerea noii conduceri a OSCE și a făcut imposibile misiunile organizației în diferite zone de conflict.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău