Rusia și Ungaria - acorduri în domeniul energiei

  • 18 Februarie 2015 10:59
Rusia și Ungaria - acorduri în domeniul energiei

În conferința de presă de după convorbirile cu premierul ungar Viktor Orbán, Vladimir Putin a subliniat că există foarte bune oportunități pentru lărgirea cooperării economice.

La Budapesta, au fost semnate cinci documente privind viitorul colaborării ungaro-ruse în domenii cum sunt cooperarea interregională, învățământul universitar, sănătate, dar și deschiderea unui Consulat al Ungariei în regiunea rusă Kazan, informează Radio România Actualități.

Un alt acord vizează pregătirea de personal în domeniul nuclear.

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au susținut o conferință de presă comună.

În centrul atenției: recunoștința președintelui rus pentru invitația la Budapesta, sprijinul pe care Ungaria îl acordă Rusiei în regiune pentru depășirea problemelor create de sancțiuni, mai ales prin cooperarea în domeniul agricol, al produselor alimentare și medicamentelor.

Cel mai mult s-a discutat însă despre rezultatele negocierilor legate de hidrocarburi.

Ungaria importă din Rusia 75% din gazele naturale. Asta mai ales în contextul în care acordul pe perioadă lungă în domeniul importului de gaze expiră al sfârșitul anului.

În conferința de presă care a urmat după convorbirile cu premierul ungar Viktor Orbán, Vladimir Putin a subliniat că există foarte bune oportunități pentru lărgirea cooperării economice, în condițiile în care schimburile comerciale au înregistrat o scădere în ultima perioadă, ca urmare a sancțiunilor internaționale și a măsurilor luate ca răspuns la acestea.

Vladimir Putin a afirmat că s-a discutat și despre acordul privind construirea de două noi reactoare la singura centrală nucleră a Ungariei, încheiat anul trecut la Moscova, precizând că este vorba despre o afacere avantajoasă, în condițiile împrumutului de 10 miliarde de euro acordat de Rusia, pentru o perioadă de aproape 30 de ani.

Președintele rus a mai spus că a fost nevoie de renunțarea la proiectul gazoductului South Stream și și-a exprimat speranța că demersurile făcute anterior cu partea ungară pentru construirea acestuia vor putea fi folosite și în contextul discuțiilor care au loc cu Turcia.

Rusia este un partener de încredere al Europei și Ungariei în ceea ce privește livările de gaze, a spus Vladimir Putin, care a adăugat că în ceea ce privește contactul pe termen lung, care expiră anul acesta, compania Gazprom este pregătită să transfere cantitățile care nu au fost preluate și în perioada următoare, iar autoritățile de la Budapesta nu vor trebui să plătească aceste volume neutilizate.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orbán a afirmat că Ungaria este interesată ca gazele să sosească din direcția de sud, iar pentru această țară ar fi potrivit un proiect al livrărilor dinspre Turcia, prin Grecia, Macedonia și Serbia.

Viktor Orbán a spus totodată că trebuie soluționate cât mai curând relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană și a menționat că siguranța regiunii nu poate fi asigurată în contradicție cu această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău