Rusia și Ucraina, dispuse să se reîntâlnească în Turcia, dar sunt departe de un acord (responsabil turc)

  • 08 Aprilie 2022 17:16
Rusia și Ucraina, dispuse să se reîntâlnească în Turcia, dar sunt departe de un acord (responsabil turc)

Rusia și Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului între ele, în pofida recentelor atrocități comise pe teren, a declarat vineri un înalt responsabil turc, relatează AFP, în timp ce Moscova își manifestă nemulțumirea față de guvernul turc din cauza vânzării dronelor Bayraktar către Kiev, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Rusia și Ucraina sunt de acord pentru a avea tratative în Turcia, dar ele sunt în continuare foarte departe de a ajunge la o înțelegere asupra unui text comun'', a declarat presei acel responsabil, care a cerut să rămână anonim.

Chestiunea statutului Crimeei și Donbasului rămâne dificil de soluționat, a confirmat acesta. Responsabilul turc nu a avansat vreo dată posibilă a unei noi runde de tratative ruso-ucrainene cu prezență fizică pe care ar putea să o găzduiască țara sa.

Pe de altă parte, Rusia și-a manifestat nemulțumirea față de Turcia în urma livrării de drone Bayraktar TB2 către Ucraina, dar Ankara răspunde plângerilor Moscovei cu argumentul că aceste drone sunt produse și livrate de o companie privată. ''Rușii sunt supărați și din când în când se plâng cu privire la vânzarea de drone. S-au plâns și se plâng chiar acum. Dar noi le-am dat deja răspunsul, acela că este vorba despre companii private și că aceste achiziții s-au efectuat de asemenea înainte de război'', a spus responsabilul turc, potrivit Reuters.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat joi Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfășurate la sfârșitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce potrivit Moscovei ar fi un indiciu că președintele Volodimir Zelenski este ''controlat'' de Washington și de aliații săi.

Miercuri, ''partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziții stabilite pe 29 martie la Istanbul'', a spus Lavrov într-un mesaj video. ''În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii și Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmație clară lipsește'', a exemplificat ministrul rus.

În replică, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este și consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că ''dacă Moscova dorește să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-și reducă gradul de ostilitate''.

La negocierile desfășurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Potrivit oficialului turc care a vorbit vineri presei, unele țări evocate de Kiev ca posibili garanți s-ar putea lovi de ''obstacole de natură legală'' în acest demers.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că mai multe țări s-au oferit să acționeze ca garanți ai securității Ucrainei dacă aceasta adoptă un statut de neutralitate, dar fără ca respectivele țări să precizeze concret la ce s-ar angaja. Zelenski a mai menționat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate țările care și-au manifestat disponibilitatea de a juca rolul de garanți. Printre țările menționate anterior de Kiev că și-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

Ucraina a cerut Rusiei la negocierile desfășurate la Istanbul ca mai întâi să-și retragă trupele și abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova a insistat pentru recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptului la autodeterminare al provinciilor separatiste Donețk și Lugansk.

Între timp, Rusia și-a retras trupele din zona capitalei Kiev și din tot nordul Ucrainei și negocierile continuă online, dar armata rusă se regrupează pentru o intensificare a ofensivei în estul Ucrainei.

Negocierile sunt îngreunate acum și de crimele în rândul civililor descoperite după retragerea trupelor ruse. Kievul acuză Moscova de crime de război, iar aceasta din urmă acuză înscenări puse la cale de Ucraina pentru a sabota negocierile. O rachetă Tochka-U a lovit vineri gara din Kramatork și a ucis cel puțin 40 de persoane care se refugiau din calea luptelor. În timp ce Ucraina acuză Rusia că a lansat racheta, aceasta din urmă susține că nu mai are astfel de rachete în dotare și că este vorba despre o nouă ''provocare''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău