Rusia și Turcia au semnat acordul privind construcția gazoductului Turkish Stream

  • 11 Octombrie 2016 16:05
Rusia și Turcia au semnat acordul privind construcția gazoductului Turkish Stream

La Istanbul, președinții Rusiei și Turciei au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul energetic și militar, inclusiv în cadrul operațiunii declanșate de armata turcă în nordul Siriei.

În prezența lui Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, miniștrii energiei din cele două țări au semnat luni, 10 octombrie, la Istanbul, Acordul interguvernamental privind construcția gazoductului Turkish Stream, ce va uni Rusia de Turcia europeană, prin Marea Neagră.

Conducta va avea două fire, cu o capacitate de peste 15 miliarde de metri cubi pe an fiecare, a căror construcție va fi terminată în decembrie 2019. Primul fir va furniza gaze pentru piața turcă, cel de-al doilea pentru piața europeană, cu condiția însă ca UE să ofere garanțiile necesare. În cadrul înțelegerii, Rusia a acordat Turciei o reducere neprecizată a prețului la gaze.

Președinții Putin și Erdogan s-au înțeles să accelereze realizarea centralei nucleare Akkuyu, construită de Rusia în Turcia, dar și-au exprimat interesul și pentru cooperarea în domeniul tehnico-militar.

Vladimir Putin s-a aflat la Istanbul cu ocazia Congresului Mondial al Energiei, unde a declarat că Moscova se va alătura posibilei decizii a OPEC de a îngheța producția de petrol pentru a ridica prețul barilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău