Rusia se retrage din OSCE

  • 14 Februarie 12:54
Rusia se retrage din OSCE

Parlamentul Rusiei va supune votului pe 21 februarie suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a OSCE, a anunțat marți președintele Dumei (camera inferioară a legislativului rus), Viaceslav Volodin, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) are 57 de membri, printre care Ucraina, SUA și Rusia. De la invadarea Ucrainei de forțele ruse, activitatea organizației a fost practic paralizată de folosirea de către Rusia a dreptului de veto pe care îl are fiecare țară membră a OSCE.

”Este timpul să spunem ‘la revedere’ Adunării Parlamentare a OSCE. Organizația duce lipsă absolută de independență, este politizată și dansează după cum cântă Washingtonul. Dar cel mai rău lucru în această situație este că și noi plătim bani, noi suntem unul dintre cei mai mari plătitori”, a spus Volodin într-o ședință a Dumei, potrivit unui comunicat al acestei instituții.

Cele două camere ale parlamentului rus, Duma și Consiliului Federației, vor vota simultan suspendarea participării Rusiei și oprirea contribuției financiare a Moscovei la OSCE, a adăugat el.

În contextul în care partidul Rusia Unită – care îl susține pe președintele Vladimir Putin – deține o majoritate covârșitoare în parlament, este improbabil ca rezoluția să întâmpine vreo opoziție.

De asemenea, Duma ia în calcul posibilitatea ca Rusia să părăsească și alte organizații internaționale, adaugă comunicatul citat.

La finalul lui 2023, Ucraina și aliații săi baltici, care se învecinează cu Rusia, au refuzat să participe la reuniunea anuală a miniștrilor de externe din OSCE din cauza prezenței ministrului de externe rus Serghei Lavrov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău