Rusia | Rosatom confirmă cinci angajați morți în explozia de la centrul de testare din Arhanghelsk

  • 10 August 2019 11:50
Rusia | Rosatom confirmă cinci angajați morți în explozia de la centrul de testare din Arhanghelsk

Agenția nucleară rusă Rosatom a anunțat sâmbătă dimineață că cinci angajați ai săi au murit în urma unui accident petrecut în timpul unui test într-un sit militar din nordul Rusiei, relatează agenția RIA, preluată de Reuters.

Accidentul s-a produs în timpul testării unei rachete cu propulsie lichidă, relatează RIA, citând Rosatom.

Alți trei angajați ai Rosatom au suferit răni cu grade diferite de gravitate în timpul accidentului, inclusiv arsuri. Ei beneficiază de tratamentul medical necesar în unități specializate, a precizat sursa citată.

Autoritățile ruse au anunțat anterior că două persoane au murit în acest incident, iar un oraș din apropiere a raportat o creștere a nivelului de radiații după ce motorul unei rachete a explodat joi în centrul de testare din regiunea Arhanghelsk.

Autoritățile au mai precizat că au fost nevoite să închidă pentru navigație o parte a unui golf la Marea Albă drept consecință.

Locuitorii din zonă au început să cumpere pastile de iod pentru a reduce efectele expunerii la radiație după accident, au relatat media regionale.

Ministerul rus al Apărării a furnizat puține detalii despre accident.

Deși Ministerul Apărării a precizat inițial că în atmosferă nu au ajuns substanțe chimice periculoase și că nivelurile de radiație sunt neschimbate, autoritățile din orașul Severodvinsk, din apropiere, au vorbit despre o scurtă creștere a radiației. Până în prezent nu s-a furnizat nicio explicație oficială privitoare la motivul pentru care un astfel de accident ar putea provoca o creștere a radiațiilor, notează Reuters.

Comunicatul privind scurta creștere a radiațiilor postat de autoritățile din Severodvinsk a dispărut vineri de pe internet fără niciun fel de explicație.

Un ofițer din forțele navale sub acoperirea anonimatului citat de Kommersant a spus că accidentul este posibil să se fi produs într-un loc de testare din mare și că explozia rachetei ar fi putut produce o scurgere toxică.

Media ruse scriu că explozia motorului de rachetă s-ar fi produs la o zonă de testare a armamentului din apropiere de satul Nionoksa. Potrivit acestor relatări, centrul respectiv este folosit pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice și de croazieră utilizate de Forțele navale ruse.

Greenpeace prezintă date de la Ministerul pentru situații de urgență potrivit cărora nivelul de radiații era de 20 de ori mai mare decât cel normal la Severodvinsk, la circa 30 km de Nionoksa.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău