Rusia riscă să relanseze dezbaterea asupra aderării Finlandei la NATO, atenționează Helsinki

  • 22 Februarie 2022 15:32
Rusia riscă să relanseze dezbaterea asupra aderării Finlandei la NATO, atenționează Helsinki

Rusia riscă, prin acțiunile sale în Ucraina, să relanseze dezbaterea asupra unei eventuale aderări a Finlandei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a atenționat marți președintele finlandez, informează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat în timpul unei conferințe de presă, președintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö, a spus că nu știe dacă actuala criză ucraineană a apropiat Helsinki de o aderare la NATO, dar că a constatat că ea a relansat dezbaterea cu privire la acest subiect în țara sa.

"Avem o dezbatere activă asupra aderării la NATO și ea (dezbaterea) va fi în mod sigur și mai activă dacă Rusia ne dă motive", a atenționat liderul finlandez. "Nu pot spune dacă noi suntem mai aproape" sau nu de o aderare. "Discuția este în curs", a mai spus Niinistö.

Helsinki a condamnat rapid luni seara recunoașterea de către Moscova a independenței celor două republici separatiste proruse Donețk și Lugansk, anunțată și semnată, printr-un decret, de președintele rus Vladimir Putin. Finlanda "susține puternic Ucraina și poporul ucrainean", a declarat Sauli Väinämö Niinistö.

Finlanda, la fel ca Suedia vecină, nu este membră a NATO, însă cele două țări sunt partenere ale alianței militare occidentale.

În fața exigențelor formulate de Rusia în decembrie, de a nu mai extinde NATO spre est, Helsinki și Stockholm au respins orice ingerință rusă în politica lor de securitate.

Cele două țări au obținut asigurări din partea NATO că ușa organizației le va fi deschisă, chiar dacă social-democrații aflați în prezent la putere în cele două țări nu au niciun proiect de aderare.

Chiar dacă Finlanda consideră oficial o cerere de aderare drept "o opțiune", spre deosebire de Suedia, aderarea rămâne subordonată acordului statelor membre ale alianței.

"Este bine să amintim că acesta nu este un proces instantaneu. Ratificările de către membrii NATO vor lua mult timp, inclusiv procesul țării candidate", a subliniat marți Niinistö.

Fost arhiducat rus (1809-1917), Finlanda are o frontieră comună de peste 1.300 de kilometri cu Rusia.

Cele două țări s-au confruntat militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și Finlanda a trebuit să accepte un drept de inspecție din partea Moscovei în numeroase dosare strategice în timpul Războiului Rece, un episod cunoscut drept "finlandizare".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău