Rusia recunoaște că este vulnerabilă la atacuri ucrainene în Crimeea

  • 08 Decembrie 2022 14:42
Rusia recunoaște că este vulnerabilă la atacuri ucrainene în Crimeea

Rusia a recunoscut joi, 8 decembrie, că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, recunoaștere ce intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informează Agerpres.

În ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atâția ca și capitala rusă Moscova, au fost luate drept țintă pentru drone de atac.

Chiar joi, o dronă a fost doborâtă de Flota Rusă în Sevastopol, în Crimeea, au anunțat autoritățile locale, semn al unor riscuri care continuă să existe pentru peninsula anexată pe care Kievul a jurat să o recucerească.

Aceste atacuri, asociate unei serii de retrageri ruse în Ucraina, par să ateste că, la nouă luni de la declanșarea ofensivei, Rusia se confruntă cu probleme nu doar în a-și consolida pozițiile, ci și în a-și proteja bazele situate departe de front.

În Crimeea, "există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-și urmărească linia ce constă în a organiza atacuri teroriste", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Însă, faptul că drona a fost doborâtă "arată de asemenea că sunt luate contramăsuri eficace", a adăugat Peskov.

Flota Rusă de la Marea Neagră, cu baza în portul din Sevastopol, a fost lovită la sfârșitul lui octombrie de ceea ce autoritățile locale au calificat drept "atac masiv" cu drone, care a avariat cel puțin o navă.

Iar toamna aceasta, podul ce leagă peninsula de Rusia a fost parțial distrus de o enormă explozie pe care Moscova a atribuit-o forțelor ucrainene.

În acest context, autoritățile instalate de Moscova în Crimeea au anunțat construcția de fortificații și de tranșee, cu atât mai mult cu cât forțele ucrainene au recucerit în noiembrie o parte din regiunea Herson, care se învecinează cu peninsula.

În timp ce liniile frontului riscă să fie înghețate odată cu venirea iernii, ucrainenii folosesc tot mai mult drone pentru a lovi bazele ruse situate în spatele frontului, în timp ce rușii bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, cu riscul de a cufunda sute de mii de civili în frig și întuneric, informează Agerpres.

Astfel, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că armata ucraineană a integrat "șapte modele de drone fabricate în Ucraina" doar în timpul lunii precedente, comparativ cu numai "una sau două" pe an înainte de ofensiva rusă.

Semn că autoritățile ruse sunt tensionate în Crimeea, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat joi arestarea a doi locuitori din Sevastpol suspectați că au transmis Ucrainei informații despre ținte militare. Într-un comunicat, FSB informează că unul dintre suspecți fusese recrutat în 2016 de Kiev și a transmis, de la declanșarea atacului masiv al Kremlinului împotriva Ucrainei, la sfârșitul lui februarie, informații despre amplasamentul unor instalații ale Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană s-a apropiat de Crimeea datorită unei contraofensive victorioase care i-a permis să recucerească la mijlocul lui noiembrie orașul strategic Herson, în sudul țării.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict ''îndelungat'' și că Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviștilor. De asemenea, el a spus că riscul unui război nuclear este în creștere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' și nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac, și de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte țări.

Joi, în cadrul unei rare ceremonii publice la Kremlin, Vladimir Putin a decorat militari desfășurați în Ucraina cu ordinul "Erou al Rusiei". "Vreau să-i spun fiecăruia care este în prima linie că pentru mine, pentru toți concetățenii noștri, voi sunteți toți niște eroi", a declarat Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,04
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău