Rusia, reacție furioasă la rezoluția ONU prin care i se cere să plătească despăgubiri către Ucraina

  • 15 Noiembrie 2022 19:59
Rusia, reacție furioasă la rezoluția ONU prin care i se cere să plătească despăgubiri către Ucraina

Rusia a respins furioasă apelul internațional de a plăti despăgubiri pentru distrugerile provocate în Ucraina, în urma rezoluției adoptate luni de Adunarea Generală ONU, scrie BBC. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a catalogat rezoluția „nulă legal și neavenită”, iar Kremlinul a acuzat Occidentul că încearcă să „legalizeze jaful”, referindu-se la activele Rusiei care au fost blocate în străinătate.

Rezoluția adoptată luni de Adunarea Generală ONU - în care se afirmă că Rusia trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale, inclusiv să plătească despăgubiri Ucrainei - este simbolică, neavând caracter obligatoriu, scrie Digi24.

În replică, Kremlinul a arătat că va încerca să blocheze confiscarea de către Occident a rezervelor sale internaționale pentru plata despăgubirilor de război. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a acuzat Occidentul că încearcă să „oficializeze jaful” și să încalce regulile proprietății private și legile internaționale.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a catalogat rezoluția drept „nulă legal și neavenită”, acuzând Occidentul că „încearcă să prelungească și să agraveze conflictul”.

Rezoluția a fost votată de 94 din cele 193 de state, în vreme ce 14 (incluzând Rusia, China, Iran) au votat împotrivă. Restul țărilor (printre care Brazilia, India) s-au abținut.

Această rezoluție cere ca Rusia să fie „considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internațional și a Cartei ONU în Ucraina și „să își asume consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internațional, în special prin repararea daunelor” materiale și umane.

Documentul stabilește, de asemenea, necesitatea de a crea, „în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” și „un registru internațional al daunelor pentru a lista (...) probe și informații referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, juridice și ale statului ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău